Diyet sütlaç, sütlaç hafif ve oldukça lezzetli bir tada sahip olduğu için en fazla tüketilen sütlü tatlılardan biridir. Kilo kontrolü yapanlar ve diyabet hastalarının fazlaca tercih ettiği bir tatlı tarifidir. Şerbetli tatlılara oranla daha hafif olan sütlü tatlılar diyet şeklinde hazırlandığında tatlı krizini bastırabilir. Diyet sütlaç tarifine geçmeden önce sütlaç yapmanın püf noktalarından kısaca bahsedelim.
Sütlaç Yapmanın Püf Noktaları
Pirinçler yıkandıktan sonra bir miktar su ile haşlanmalıdır. Eğer direkt süte eklenirse kaynama ve pişme süresi uzayacaktır.
Pirinçlerin haşlandığı su vitamin ve nişastalı olduğu için dökülmemelidir. Su dökülerek ekstra su ilave edilirse sütlaç özlü olmayacaktır.
Sütlaç için kullanılan ölçülere göre kıvamı yoğun olmuşsa bir miktar sıcak su ya da sıcak süt eklenir ve 3-4 dakika kaynatılarak kıvamı açılabilir.
Diyet Sütlaç İçin Gerekli Malzemeleri
1 su bardağı pirinç
1 litre light süt
5 yemek kaşığı diyet şeker
Damla sakızı, tarçın ve vanilya
Diyet Sütlaç Nasıl Yapılır?
Diyet sütlaç yapımına pirinçler temizlenerek başlanır. Temizlenen pirinçler yıkanıp süzüldükten sonra uygun bir tencereye alınarak üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ilave edilir. Tencere orta hararetli ocağa alınarak pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Pirinçler yeteri kadar haşlandıktan sonra üzerine süt eklenerek kaynatmaya devam edilir. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra üzerine vanilya ve diyet şeker eklenerek karıştırılır. Şeker tam olarak eridikten sonra sütlaç ocaktan alınır. Ocaktan alınan sütlaç kaselere paylaştırılarak ilk sıcaklığını atması için bırakılır. Tercihe göre üzerine damla sakız ya da tarçın eklenebilir. İlk sıcaklığını atan sütlaçlar soğuması için buzdolabına alınır. Buzdolabında 2-3 saat bekletildikten sonra servis yapılır.