{ "title": "Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/firin-sutlac-ustu-nasil-kizarir.jpg", "date": "20.01.2024 18:52:22", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Fırın sütlaç üstü nasıl kızarır, Bildiğiniz gibi sütlaç basit bir tariftir. Evlerde genellikle kaselere koyar, soğutur ve tarçın ekerek ya da sade olarak servis ederiz. Bölgelere göre çok pirinç koyarak yapanlarda vardır, az pirinçli yapanlar ya da sulu bırakanlarda görülür. Bir de restoran raflarında alüminyum kaplar içerisinde ya da güveç kaplarında gördüğümüz üstü yanık sütlaçlar mevcuttur. Çok albenisi olan bir görüntüsü vardır. Fakat nedense evlerde yapmamaktayız. Tabi genel anlamda söylüyorum. Yapanlarda mevcuttur. Şimdi bu yanık olmasının sırrı nedir ona bakalım. Size bunu tarif üzerinden anlatayım.

Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

İlk etapta sütü tencereye alıyoruz içerisine şekeri ilave edip şeker eriyinceye kadar 1-2 dakika karıştırıyoruz. Daha sonra başka bir küçük kaba pirinçleri koyup haşlamaya bırakıyoruz. İyice haşlansın yoksa yerken kıtır kıtır sesler duyarsınız. Ufak bir çırpma kabında iki yumurta sarısını ve nişastayı az bir su ile çırpıyoruz. Su nişastayı açacak kadar olsun. Çok sulandırmayın. Tereyağını da sütün içerisine atalım. Bu arada fırını açığı 250 derecede ısınmaya bırakıyoruz. 3-4 dakika ısınması yeterli olacak. Sütlaçları güveçlere koyma anına göre kendinizi ayarlarsınız. Kaynayan süte nişasta ve yumurta karışımı ile koyulaştırma yapıyoruz. Sıcak olduğu için hemen kıvam almasını sağlayacak. Şimdi hiç beklemeden bir kepçe yardımı ile fırın tepsisine aldığımız güveçlere dolduralım. Doldurma işlemi bittikten sonra güveçleri yarısına yakın olacak şekilde tepsiye su ilave edelim. Bunun amacı üstü kızarana kadar sütlaçların kaynamasını önlemek. Amacımız üstlerini kızartmak. Fırın sütlaç nasıl kızarır burada yanıt bulmaya başlayacak. Isınmış olan fırına giren sütlaçlar 4-5 dk içerisinde kızarmaya başlayacak. Kızarmasını isteğe göre ayarlayabilirsiniz. Ben hafiften kızardığı zaman fırını kapatıyorum ve içerideki ısı komple kızartmadan kahverengimsi bir görüntü katıyor. Bunu yaptıkça deneyim edersiniz. İşlem bu kadar. Fırın sütlaç nasıl kızarır, bunu sağlayan etkenler yumurta sarısı ve fırında uyguladığımız kısa süreli işlem. Fırından çıkardıktan sonra hemen tepsiden kurtarın ve soğumaya bırakın. Yoksa ısınan suyun sıcaklığı sütlacı içeriden pişirmeye devam edebilir. Bu durumda sütlaç istediğinizden koyu olabilir. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }