{ "title": "Güllaç Kaç Kalori?", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/gullac-kac-kalori.gif", "date": "19.01.2024 14:16:41", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "
Güllaç kaç kalori hem faydalı hem de hafif olan güllaç, ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Güllaç tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Diyet uzmanlarının belirttiği gibi, 1 dilim ekmeğe, 1 su bardağı süte ve 1 porsiyon meyvenin toplam kalorisine eşittir. Güllaç kaç kalori; ekmek grubundan olan güllaç hem faydalı hem de hafif olması ve ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak kabul edilir. Güllaç tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Diyet uzmanlarının belirttiği gibi, 1 dilim ekmeğe, 1 su bardağı süte ve 1 porsiyon meyvenin toplam kalorisine eşittir. Yine de ramazanda artan tatlı ihtiyacını, kadayıf ve baklava gibi tatlılar yerine güllaç tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Güllacın içeriğinde bulunan yufkanın süt ile yapılması ve hafif olmasından dolayı şerbetli, yağlı ve unlu tatlılara göre sağlıklı ve sindirimi kolay bir besindir.

Güllaç yufkaları, mısır nişastasının su ile karışımından elde edilen hamurdan yapılmaktadır. Bu yufkalar yanmaz bir tavada kurutularak yapıma hazır hale getirilmektedir. Mısır nişastasının glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Bunu yanında güllaç yapımında kullanılan süt kan şekerinin yükseltme hızını düşürüyor ve yüksek protein içeriği ile günlük protein ihtiyacını da karşılamaya yardımcı oluyor. Ayrıca 1 porsiyon güllaç yetişkin kişilerin günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık %15'ini karşılamaktadır.

Güllaçta ceviz, nar, fıstık tozu, badem ve fındık gibi besinlerde kullanılmaktadır. Güllaçta bulunan bu besinler demir, fosfor, kalsiyum, potasyum gibi minerallerin vücuda kazandırılmasını sağlıyor. Aynı zamanda damar ve kalp hastalıklarından bağışıklık sisteminin güçlenmesine kadar pek çok faydası bulunan güllaç, omega-3 yağlarından zengin bir tatlıdır. Yine de güllaç, hafif bir tatlı olsa da çok sık tüketmemek gerekir. Özellikle şeker hastalarının tüketmemesi, canları çektiyse de porsiyon kontrolünde tüketmeleri doğru olur. Ancak şeker hastaları için, tatlının yapımında şeker yerine tatlandırıcı kullanılabilir. Tatlı, yemekten hemen sonra yenirse kişide uyku hali ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle en ideali yemekten 2 saat sonra tüketmektir. Gaz sorunları yaşayan kişiler, güllaç yapımında laktozsuz süt kullanabilirler.

1 dilim güllacın besin değerleri nelerdir?
Güllacın kalori bakımından düşük olmasını isterseniz, yapımında kullandığınız sütü light olanlardan kullanabilirsiniz. Güllacı buzdolabından çıkardıktan sonra biraz bekletin ve gaz sorununa yol açmaması için çok soğuk tüketmeyin.

" } ] }