{ "title": "Güllaç Nasıl Yapılır", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/gulllac-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 05:20:09", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Güllaç Nasıl Yapılır, güllaç herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen sütlü tatlılardan birisidir. Ancak sadece ramazan aylarında marketlerde bulunan güllaç özellikle oruç tutan kişilerin iftar yaptıktan sonra ağızlarını tatlandırmak için en hafif sütlü tatlıdır. Ramazan aylarında tutulan orucun sonrasında vücudun ihtiyaç duyduğu şeker ihtiyacını karşılayan, hatta iftar sonrasında tüketildiğinde bile rahatsız etmemesi sebebi ile en çok tercih edilen tatlı çeşididir. Çünkü şerbetli tatlılar çok güzel olmasına rağmen oldukça ağırdır, ancak süt il hazırlanan tatlılar daha hafiftir. Ayrıca güllaç yapraklarının hazırlanmasında nişasta, un ve su ilave edilerek yapılan ve hiçbir katkı maddesi olmadığı için güllaç oldukça sağlıklı olan bir tatlıdır. Ramazan ayında piyasada bulunan güllacı bolca tüketmeye özen gösterin. Bol süt ve ceviz kullanılarak yapıldığı için güllaç protein, vitaminler ve mineraller açısından zengin, besin değeri yüksek ve kalorisi düşük olan hafif tatlı çeşitlerinden birisi olarak söylenebilir. Özellikle çocukların bu değerli besin kaynağı olan güllacı mutlaka tüketmeleri gerekmektedir.

Güllaç Nasıl Yapılır, Püf Noktaları, özellikle güllacı yaparken püf noktası bolca süt kullanılmasıdır. Eğer az miktarda süt kullanılır ise güllaç istediğiniz lezzette olmayabilir. Çünkü güllaç yapraklarının üzerine sütü döktükçe yapraklar içine çeker. Bu nedenle bolca süt kullanılması önerilmektedir. Bir tepsi güllaç yapmak için 10 yaprak kullanılması idealdir. Eğer fazla yaprak koyarsanız güllaç hem çok kalın hem de yanlara doğru ayrılabilir. Güllaç yapımında kullanılan güllaç yaprakları mutlaka kararında olmalı, hatta içerisine konulan ceviz içinin de kararında olması en önemli püf noktasından birisidir. Eğer aşırı ceviz kullanılırsa sütün tadının kaçmasına sebep olur, bunun için güllaçta ilk aldığınız damak tadını bulamayabilirsiniz. Güllaç özellikle gül suyu ilave edilerek yapılır, kısacası gül suyu olmadan bir güllaç düşünülmez. Ancak bazı kimseler gül suyu olmadan yemeyi tercih ediyorlar, tabi bu şekilde de lezzetli oluyor ama gül suyu ile çok daha lezzetli olduğunu unutmamak gerekir.

Güllaç Nasıl Yapılır, Gerekli Olan Malzemeleri
Üzerini süslemek için
Güllaç Nasıl Yapılır?

İlk önce tencerenin içine sütü, toz şekeri ilave ederek iyice ısıtalım. Sütün içindeki toz şekerin iyice erimesi gerekmektedir. Ardından sütü ocaktan alalım ve oda sıcaklığında ılımasını bekleyelim. Eğer süt kaynar vaziyette iken güllacı yaparsanız güllaç yaprakları hamur olur. Bunun için güllacı yaparken hazırladığımız süt serçe parmağı hafifçe yakacak şekilde olmalıdır. Şimdi güllacı yapmaya başlayalım. Geniş ve derin bir tepsinin içerisine bir kepçe süt koyalım ve güllaç yapraklarının parlak olan kısımları üste gelecek şekilde tepsinin içine dizelim. Daha sonra iki kepçe sütü güllaç yaprağının her tarafı ıslanacak şekilde gezdirelim. Aynı bu işlemi beş güllaç yaprağını tepsiye dizerek tekrarlayalım. Beşinci kattaki güllaç yaprağını üt ile ıslattıktan sonra bu katının üzerine orta irilikte çekilmiş ceviz içini her tarafına serpelim. Tekrar altıncı güllaç yaprağını üzerine koyduktan sonra süt ile ıslatmaya devam edelim. Bütün güllaç yapraklarını aynı işlem ile sütle ıslattıktan sonra kalan sütün içerisine gül suyunu ilave edelim ve güllacın üzerine gezdirerek dökelim. Ardından güllacı soğuması için buzdolabına kaldıralım. Güllaç buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirilerek soğutulmalıdır. Güllaç iyice soğuduktan sonra dilimleyerek servis tabağına alalım ve üzerini istediğiniz gibi süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }