{ "title": "Güllaç Tatlısı", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/gullac-ttlisi.jpg", "date": "21.01.2024 11:25:01", "author": "Nihal ucar", "article": [ { "article": "Güllaç tatlısı, Güllaç tatlısı tarifi, kolay, hesaplı aynı zamanda da çok lezzetli. Güllaç tatlısını her canımız istediği veya misafirleriniz geldiği zaman tabi ki yaparız ama ramazan ayında güllacın yeri bir başka. Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen müthiş hafif tatlı tarifi. Şimdilerde ise mısır nişastası kullanarak yapılan yufkaların kurtulmasından elde ettikleri güllaç yapraklarını süt ve şeker ile ıslatarak yapılan bir tatlı. Gül suyunu zaman içinde ilave ettikten sonra tatlının ismi de ona uygun olsun diye güllü aş diye koymuşlar. Bu nedenle ismi ile ortak tatlı çeşitlerimizdendir. Hemen bu nefis tarifi denemenizi tavsiye ederim. Üstelik de çok kolay hem hesaplı hem de zamandan çalmadan pratik bir şekilde hemen yapıp 1-2 saat içinde sevdiklerinizle beraber toplanıp yiyebileceğimiz bir tatlı tarifi. Dilerseniz sizleri daha fazla bekletmeden hemen verelim tarifi.

Güllaç tatlısı tarifi için gerekli olan malzemeler
Üzerini süslemek için gerekli olan malzemeler
Güllaç tatlısı tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle şutu bir tencereye koyup üzerine şekeri döküp ocağın üzerine koyun karıştırarak ılıtın. Şekerler tamamen eriyince ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Süt sıcak olursa güllaç yaprağınız hamur olur ve istediğiniz kıvamı yakalayamayabilirsiniz. O yüzden el yapmayan bir ısısı olması gerekir. Sonra sütümüzü geniş bir tepsinin içine döküyoruz ve güllaç yapraklarını sütün içine batırarak borcama veya başka bir fırın tepsisine dizin. Süte batırırken yaprakların parlak tarafının üste gelmesine dikkat edin. 5 katıda aynı şekilde sütle ıslatıp tepsiye dizin ve bu kata ince kıyılmış ceviz içini veya fındık içinde istediğiniz kadar koyuyoruz. Sonra yine aynı şekilde güllaç yapraklarını site batırarak katlayıp tepsiye dizilir. Bu işlem güllaç yaprakları bitene kadar devam edilir. Eğer sütünüz kaldıysa bir bardağın içine koyun ve içine 1-2 yemek kaşığı kadar saf gül suyu koyup karıştırın ve tatlının üzerine eşit gelecek şekilde gezdirin. Gül suyu isteğe bağlıdır. Güllaç tatlısı tarifi hazır. Şimdi bunu buzdolabında biraz dinlenmesi için yaklaşık olarak 1-2 saat beklemiyoruz. Tatlımız dinlendikten sonra dolaptan çıkarıp üzerini istediğiniz ürünü kullanarak süsleyip servis yapabilirsiniz. Şimdiden hepinize afiyet bal şeker olsun.
" } ] }