{ "title": "Güllaç", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/gullac.jpg", "date": "21.01.2024 12:23:22", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Güllaç, Esasında ısıtılmış süt ve gül suyundan elde edilen sıcak bir karışımdan elde edilir. Karışımın güllaç yaprakları üzerine dökülmesi ve bu yaprakların orta kısmındaki katına ceviz koyulması ile yapılan bir ramazan tatlısıdır. Güllaç yaprakları, suyla karıştırılan unu ve mısır nişastasının tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde edilir. İdeal gül yapraklarının ağırlığı otuz ile otuz beş gram aralığında olması gerekiyor. Eğer ki ağırlık artarsa hazırlayacağınız güllaç lapalaşır, miktar azalırsa da kırılır. Kullanım için hazır olan kuru güllaç yapraklarının hepsi ortalama iki yıl içerisinde tüketilmesi gerekir. Ancak havadar olan bir ortamda muhafaza edilmesi, rutubetsiz ve fazla güneş almayan yerlerde saklanması durumunda ise bu güllaç yaprakları on yıl saklanabilmektedir. Bu yapraklar şeker ile kaynatıldıktan sonra içerisine ılık süt konularak gül yapraklar üzerine birer birer dökülmesi ve orta katına badem, ceviz, fındık gibi tercihe göre yemişler yerleştirilmesiyle elde edilen bir tatlı olan Güllaç tatlısı ortaya çıkar.