{ "title": "Karadeniz Sütlaç Tarifi", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/karadeniz-sutlac-tarifi.jpg", "date": "21.01.2024 13:28:32", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Karadeniz sütlaç tarifi, Karadeniz de yapılan sütlacı diğer yerlerden yapılanından malzeme olarak pek de bir farkı yoktur. Ama burada sütlacın lezzetini değiştiren ve daha güzel yapan kullanılan süttür. Genel yapı itibarı ile yüksek yeşil dağara ve yerlere sahip olan ve yerleşim olarak ülkemizin en güzel ve yeşil ağaçlarına sahip olan Karadeniz yöresinde süt veren hayvanların beslenme çeşitliliğidir. Dört mevsim her yerde beslenen süt veren hayvanların sütleri daha lezzetli ve besleyicidir. Günümüzde neredeyse her besinde olduğu gibi sütte hazır ve pastörize olarak kullanıldığından Karadeniz de sütün tadını vermez. Gelelim sütlacımızın malzeme ve yapılışına.

Karadeniz sütlaç tarifi malzemeleri
Karadeniz sütlaç tarifi nasıl yapılır?

Sütlacı yaparken kullanacağının ana madde ister un olsun ister pirinç aşamalarda bir değişiklik olmaz. Biz sizlere pirinç ile yapılanının tarifini vereceğiz. Öncelikle sütlaç için hazırlanmış pirinçlerin baldo türü olması tane tane duruşunu daha iyi gösterir. O yüzdende baldo türü pirinçlerin öncelikle yıkanıp temizlenmesi gerekir. En az üç defa yıkanıp temizledikten sonra bir süzgeç yardımı ile suyu süzdürülür ve bir kenarda bekletilir. Daha sonrasında bir tencere içerisine bir litre su eklenerek içerisine baldo pirinçler ilave edilerek ocak üzerinde kaynamaya ve de haşlanmaya bırakılır. Buradaki bir diğer ayrıntı tencerenin çelik olmasıdır. Bu sayede sütlacın tadı tam istediğiniz ayarda olur. Tencere içerisindeki pirinç kaynayana kadar bir tahta kaşık ile karıştırılmalıdır. Aksi takdirde dibine tutma ve yapışma olasılığı vardır. Su kaynadıktan sonra içerisine bir litre Karadeniz sütü ilave edilerek tekrar karıştırılmaya devam edilir. Ortalama olarak ocakta on dakika kaynatılan sütlaç karışımı içerisine bir kâse un sütlaç karışımı ile bir bardak kadar alıp sulandırılarak özendikten sonra ilave edilir. Daha sonra tekrar tencere sürekli karıştırılarak yeniden kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra içerisine son malzeme olan toz şekerde ilave edilerek tekrar karıştırılmaya devam edilir. Şeker eriyene kadar bu işleme devam edilir. Artık istenilen homojen kıvama geldiğinde ise ocaktan alınarak daha önceden hazırlanan sütlaç kaselerine yerleştirilir ve soğuması için açık bir alanda bekletilir. Daha sonra üzerine havan içerisinde ezdiğiniz fındık parçaları serpiştirilerek süslendikten sonra soğuk olarak tüketilebilmesi için buzdolabına yerleştirilir. Ortalama iki saat sonra istenilen kıvama gelen Karadeniz sütlaç tarifimiz artık herkes tarafından afityetle yenebilir. Bu arada dilerseniz tercihe göre toprak kaselere konularak fırınlanma işlemi ile işlem yaparak da sütlaçları tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }