Limonlu sütlaç; ülkemizin her köşesinde herkes tarafından bilinen sütlaç tatlısına limon aroması eklenmesiyle elde edilen; kolay ve pratik yolla özel bir tat elde etmek için mükemmel bir tariftir. Zaten limonlu sütlaç tarifi; aromasının eklenmesi dışında sade sütlaç tarifiyle çok az farklılık gösterir. Bu yüzden; bu konuda az da olsa tecrübeli olanlar, hiçbir zorluk çekmeden limonlu sütlacı dahi hazırlayabileceklerdir. Misafirlere veya akşam yemeklerinden sonra ev halkına ikram etmek için son derece ideal bir tatlı olan limonlu sütlacın hazırlanışı ve gerekli malzemeler listesi aşağıda yazılmıştır. Fakat eğer imkân varsa çevrede bulunan tecrübeli birinden bizzat yardım alınması da mutlaka tavsiye edilir. Kolay gelsin.
Limonlu sütlaç için gerekli malzemeler
3 çay bardağı su
1 kilo süt
3 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı pirinç
1 paket vanilya
2 tatlı kaşığı nişasta
1 adet limon kabuğu rendesi
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 4-5 kişilik standart servis içindir. Daha fazla kişiye limonlu sütlaç servis edecek olanların; malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Limonlu sütlaç tarifi nasıl yapılır?
Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra limonlu sütlaç tarifine başlanabilir. Normal sütlaç tarifinde olan adımların çoğu limonlu sütlaç tarifinde de uygulanacaktır. Fakat; limonlu sütlaca has bazı noktalara değinmek açısından detaylı bir açıklama yapmakta fayda vardır.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin limonlu sütlaç için uygun hale getirilmesi gereklidir. Sulu yemek tariflerinde olduğu gibi bir kesme, dilimleme, vs. İşleme ihtiyaç yoktur. Fakat; su ve pirinç bir arada kullanılacağı için ve süt-şeker-nişasta-rende karışımı da sırayla kullanılacağı için; bu malzemelerin ayrı gruplara ayrılması iyi olacaktır. Malzemeler dışında da pirinci haşlamak üzere bir tencerenin ve süt-şeker karışımının oluşturulması için de bir tencerenin şimdiden hazır edilmesi; ileri adımlarda kolaylık sağlayacaktır.
Gerekli ön hazırlıklar yapıldıktan sonra limonlu sütlaç tarifinin ilk adımı uygulanır. Bu adımda; limonlu sütlacın pirinç kısmı oluşturulacaktır. Yani; önceden ayarlanmış tencereye 3 çay bardağı su dökülür ve ardından 1 çay bardağı pirinç boca edilir. Ardından ocakta kaynatma işlemine başlanır. Böylece pirinçler yumuşayarak istenen kıvama gelecek ve limonlu sütlaç için kullanılabilecektir.
Pirinç-su karışımı kaynamaktayken; diğer taraftan limonlu sütlaç tarifinin ikinci adımı da uygulanabilir. Bu adımda; limonlu sütlacın diğer önemli kısmı olan süt-şeker karışımı hazırlanacaktır. Hazırlık aşamasında ayarlanan tencereye 1 kilo süt ve 3 çay bardağı toz şeker dökülür. Arada sırada karıştırma eşliğinde kaynatma işlemine devam edilir. Şeker sütün içinde tamamen eriyecek ve zamanla bu karışım fokurdamaya başlayacaktır. Bu belirtiler görülünceye kadar kaynatma işlemine devam edilir, daha sonra sıradak adıma geçilir.
Limonlu sütlaç tarifinin bu adımında; ilk iki adımda oluşturulan temel kısımlar birleştirilecektir Yani; ilk adımda yumuşaması için kaynatılan pirinçler sudan süzülerek; yine kaynamakta olan süt-şeker karışımına dökülecektir. Böylece limonlu sütlaç tatlısının gerekli diğer birkaç aroma dışındaki temel kısmı elde edilmiş olur.
Pirinç-süt-şeker yeterince karıştıktan sonra; 2 tatlı kaşığı nişasta güzelce ıslatılarak lapa haline getirilir ve limonlu sütlacın içine atılır. Burada nişastanın atılmadan önce yeterince suda karıştırılması ve tamamen lapa kıvamını alması çok önemlidir. Gerekli özen gösterilmeden nişastanın atılması halinde; limonlu sütlacın tadı bu durumdan epey etkilenecektir.
Nişasta atılıp bir süre karıştırıldıktan sonra; rendelenmiş limon kabuğu da aynı tencereye atılır ve bir süre karıştırılarak kaynatma işlemine devam edilir. Böylece; limonlu sütlaca özel olan aroması verilmiş olur. Limon tadının iyice sinmesi açısından; limon rendesinin yeterince karıştırılması ve limonlu sütlaca yedirilmesi çok önemlidir.
Limon kabuğundan sonra 1 paket vanilya da tencereye boca edilir ve limonlu sütlaca katılır. Bir süre karıştırıldıktan sonra artık limonlu sütlaç için gereken tüm malzemeler kullanılmış olur. Bundan sonrası sadece kıvam işidir. Tencerede sıvı halde bulunan limonlu sütlaç; zamanla katılaşacak ve bilinen sütlaç kıvamını alacaktır. Bu belirti görülene kadar karıştırma işlemi eşliğinde kaynatmaya devam edilir. İstenen kıvam bulunduktan sonra da limonlu sütlaç; servis kaplarına alınarak buzdolabına kaldırılır.
Limonlu sütlaç buzdolabında en az 2 saat soğutulduktan sonra servi edilebilir.
Limonlu sütlaç tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.