{ "title": "Nişastasız Sütlaç", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/nisastasiz-sutlac.jpg", "date": "21.01.2024 16:05:17", "author": "MERVE EKMEN", "article": [ { "article": "Nişastasız Sütlaç, Sütlaç süt, pirinç ve şekerle yapılan hafif bir tatlı çeşididir. Sütlaç isminin kökeni 'Sütlü Aş' sözcüğünden türeyen aslında tipik bir Rumeli Tatlısıdır. Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlılar içinde en yaygın olarak yapılan sütlaçtır. Nişastasız sütlaç olarak bilinen bu sütlü tatlıyı hem her kadın bilir ve mutfağında uygulamaktadır. Türk mutfağında Nişastasız Sütlaç herkesin sevme yönüne bakılarak da süslenirken aslında diğer sütlaç çeşitlerinde olduğu gibi sütlaçın özelliği tarçın ile yenmesidir. Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinin mutfağında da Nişastasız Sütlaç tarçın sosu veya kavrulmuş badem, fındık şekerleme kronatlarıyla garnitür edilerek sadece yılbaşında bu şekilde servis eden İskandinavya ülkeleridir. Anadolu'nun her yöresinde hafifliğiyle bilindiği için her mutfakta yapım kolaylığı ve çabukluğu olduğu için her mutfakta pişirilmektedir. Kalori bakımından çok şekerli olmadığı takdirde düşüktür. Diyet yapan bayanlar özellikle şeker oranı düşük olanı yemelidirler.

Nişastasız Sütlaç Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
Nişastasız Sütlaç Nasıl Yapılır?

İlk olarak pirinçleri ince delikli bir tel süzgecine koyun ve güzelce yıkayın. Yıkanan pirinçleri uygun bir tencereye koyun ve üzerine 4 su bardağı soğuk su ekleyerek ocağın altı yakın, kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar ara ara karıştırın. (Dibi tutmaması için mutlaka ara ara karıştırın, pirinçlerin kırılmaması içinde sürekli karıştırmayın.)
Pirinçler suyunu çekip yumuşayınca, üzerine karıştırarak süt ilave edilir ve yüksek ateşte süt kaynayıncaya kadar, dibi tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Süt kaynamaya başlayınca tekrar ocağın altını kısın. Kısık ateşte dikkatli bir şekilde 20 dakika kadar daha pişirilir ve ara ara dibini tutmaması için karıştırmayı unutmayın. 20 dakika sonra sütün içine 1 su bardağı şekeri ilave edip karıştırın. Sütlacı 5 dakika kadar daha pişirin ve sonra ocaktan alın. Şekeri az gelirse arzunuza göre arttırabilirsiniz. Pişirilen sütlacın içine, isteğe bağlı olarak 1 paket vanilya ekleyip, güzelce karıştırın. Hazırlanan sütlaç kaselere paylaştırarak, oda sıcaklığın da soğumaya bırakın.

Oda sıcaklığında soğuyan sütlaçları daha sonra buzdolabına kaldırın ve soğuyup kıvam alması için buzdolabında en az 3-4 saat dinlendirin. Dinlendirme işlemini 1 gün yaparsanız sütlaç daha da güzel olabilir. Arzunuza kalmış artık. Sütlaçları servis edeceğiniz zaman üzerini tarçın, dövülmüş fındık veya ceviz ya da antepfıstığı ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }