{ "title": "Oktay Usta Fırında Sütlaç", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/oktay-usta-firinda-sutlac.jpg", "date": "23.01.2024 03:47:39", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Oktay Usta Fırında Sütlaç, Sütlacın asıl köken adı 'Sütlü Aş' demektir. Türk mutfağına ait olmayıp Rumeli mutfağından bizim mutfağımıza gelen bir tatlı türüdür. Türk mutfağımızda birden çok sütlü tatlı vardır fakat en çok adı geçen ve sevilen tatlı Rumeli mutfağından mutfağımıza gelen ve adına sütlaç denilen bu tatlıdır. Oktay Ustanın Fırında sütlacı da diğer sütlü tatlılar gibi Türk mutfağının bir vazgeçilmezidir. Bu sütlacın kıvamı kişilerin zevkine göre değişim gösterse de genel olarak tercih edilen kıvam tanelerin çok sert olmamak şartı ile tek tek ağza gelmesidir. Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerinde bu sütlaç tarçın ve kavrulmuş badem şekerlemesi ile karıştırılıp sadece yılbaşı akşamları servis edilmektedir. Bizim Türk Mutfağımız da bu sütlacın bir ikinci başka yapılışı daha vardır ki, oda hazırlandıktan sonra 5-10 dakika kadar fırına sürülmesidir. Oktay Usta Fırında Sütlaç tarifi de ikinci yapılışı yani ocakta piştikten sonra fırında üzeri kızartılarak yapılanıdır. Bizde şimdi meşhur fırında sütlaç tatlımızın Oktay Ustanın fırında sütlaç tarifine göre malzemelerini saymakla ve yapılışına başlayalım.

Oktay Usta Fırında Sütlaç İçin Gerekli Malzemeleri
Oktay Usta Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

İlk olarak uygun bir tencereye pirinçleri koyun, suda pirinçleri haşlayın. Su kaynamaya başlayınca tuz ekleyin, ocağın altını kısın ve pirinçler suyunu çekene kadar ocaktan almayın. (Pirinçleri çok fazla pişirmenize gerek yok, biraz diri kalabilir. Nasıl olsa sütlacın içinde pişecek.)

Uygun bir tencereye sütü dökün, şekeri de üzerine ekledikten sonra ocağa alın ve orta ateşte, silikon veya tahta kaşık ile sürekli karıştırarak pişirin. Sütü ocağa aldıktan 5 dakika sonra pirinçleri de süte ekleyip, pişirin. Süt kaynamaya başlayınca yaklaşık 20-25 dakika kadar daha sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin.

Küçük bir kâsede yumurta sarılarını iyice birbirleriyle özleşecek şekilde çırpın. Başka bir kâsede nişastayı su ile çözüp, eritin. Daha sonra nişasta ile yumurtayı iyice karıştırın ve kaynayan sütünüzden yarım kepçe kadar alıp, yumurtalı nişastalı karışıma ilave edin. Karışımın ılıklaşmasını bekleyin. Ilıklaşan yumurtalı nişastalı karışımı daha önce kaynattığınız süte ekleyin. Sütü tekrar ocağa alın ve bir müddet kısık ateşte sütü karıştırarak pişirmeye devam edin. Sütün kıvamını çok koyulaştırmamaya dikkat edin, çok koyu olmadan ocaktan alın. Ocaktan aldıktan sonra sütlü karışıma vanilyayı ekleyin ve karıştırın.

Fırına dayanıklı kaselere ya da güveç kaselerine sütlü karışımınız sıcakken paylaştırın ve sonra kaseleri uygun bir fırın tepsisine koyun. Tepsinin içine kaselerin yarısına gelecek şekilde su koyun. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına sütlaç tepsisini koyun. Daha sonra sütlaçların üzeri kızarana kadar pişirin. Sütlaçların üzerini yakmamaya dikkat edin. Sütlaçların üzeri kızarınca ocaktan alın, ılındıktan sonra üzerini dövülmüş fındık veya ceviz ile süsleyip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }