{ "title": "Ölçülü Sütlaç Tarifi", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/olculu-sutlac-tarifi.jpg", "date": "20.01.2024 20:05:09", "author": "CANSU SİCİMOĞLU", "article": [ { "article": "
Ölçülü Sütlaç Tarifi, Sütlaç, sütlü tatlılar içerisinde en çok bilinen ve sevilen tatlıdır. Sütlaç isminin kökeni sütlü aş kelimelerinden gelmiştir. Sütlaç, genelde yazın akşam yemeklerinden sonra hafif bir tatlı olarak ikram edilir. Akşam yemeğinden sonra yenilmesinin midede rahatlama sağlar. İçerisine koyulan şeker miktarı kişiden kişiye değişir. Ölçülü sütlaç tarifinde şekerin tam ölçüsünde olması genel kabul edilir. Başlıca yapım malzemeleri süt ve pirinçtir. İçerisine koyulacak pirinç miktarı da isteğe bağlı olarak değişebilir. Kimileri içerisinde pirinç görünmeyecek kadar az olsun ister, kimileri ise pirincin tane tane belli olmasını ister. Pirinci içerisinde belli olmasını istemeyen kişiler kırık pirinç kullanır ya da pirinci haşladıktan sonra blenderden geçirir. Pirincin cinsi ve kalitesi sütlacın kıvamı açısından oldukça önemlidir. Ölçülü sütlaç tarifinde sütlaç tencerede pişirilir, piştikten sonra kaselere paylaştırılır.

Diğer bir alternatifte güveç (Toprak) kaselere paylaştırılıp üzeri kızarsın diye fırına süreriz. Buda fırın sütlaç olur. Görüntü açısından oldukça şık bir sunum olur. Üzerindeki kırmızımsı renkle aşağıda kalan beyaz rengin örtüşmesi muhteşem ahenk sağlar. Her kaşığı daldırmamızda o üzerindeki kırmızımsı rengin alınıp alttaki beyaz kısma ulaşmamız mutluluk vericidir. Bu tatlı pek maliyetli olmadığı için zengininde fakirinde evinden eksik olmaz bir tatlı çeşididir. Malzemelerin az olması büyük bir avantajdır. Çocuklar bazen iştahsız olabiliyor özellikle diş çıkarma döneminde sütlaç yaparak içerisindeki pirinçten kaynaklı doyurucu bir alternatif sunabiliriz. Sütlaca hayır diyecek çocuk sayısı azdır. Çocukların geneli şekerli gıdaları ayıla bayıla yer. Ölçülü sütlaç tarifinde önemli bir diğer unsurda içerisine koyulacak süt miktarıdır. Süt ölçüsünde olmaz ise sütlaç ya çok koyu kıvamda olur ya da sulu olur. Sütlaç içerisine portakal ya da limon kabuğu rendesi koyanlarda vardır. Bilindiği üzere narenciye kokusu harikadır. Bu harika kokunun sütlaca ne kadar yakıştığını tahmin edersiniz. Ben denedim sonuç muhteşemdi, kesinlikle tavsiye ederim.

Ölçülü Sütlaç Tarifi malzemeler
Ölçülü sütlaç nasıl yapılır?

Bir tencerenin içerisine suyu koyalım ve kaynamaya bırakalım. Daha sonra bir defa yıkadığımız pirinçleri içerine ilave edelim. Pirinçleri biden fazla yıkamayalım çünkü; içerisindeki nişasta her yıkamada azalır, bu da sütlacımızın koyulaşmasına engel olur. Pirinçler iyice pişene kadar kaynatalım, piştikten sonra soğumaya bırakalım. Sıcakken sütü döktüğümüz taktirde sütün kesilme ihtimali vardır. Çok soğutmanıza gerek yok, ılıdıktan sonra sütü ve vanilyayı ilave edip tekrar ocağa koyalım. Süt kaynar kaynamaz şekeri ilave edelim. Daha sonra sürekli karıştıralım ki dibi tutmasın ve içerisindeki şeker iyice erisin. Kıvam aldıktan rendelediğimiz sonra limon kabuğunu içerine koyalım. Birkaç taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alalım. Servis edeceğimiz kaselere paylaştırıp ılımaya bırakalım. Ilıdıktan sonra dolapta en az 2 saat bekletelim. Servis yaparken üzerine tarçın serpip hazır hale getirilir. Ölçülü sütlaç tarifini denemenizi tavsiye ederim, afiyet olsun.
" } ] }