{ "title": "Sade Sütlaç", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/sade-sutlac.jpg", "date": "19.01.2024 10:47:58", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Sade sütlaç, Sade sütlaç tadına bir türlü sıraladığımız geleneksel bir tatlı çeşididir. Oldukça eski zamanlardan günümüze kadar gelen ve hala çok sevilen sütlaç, özellikle bayram günlerinin olmazsa olmazıdır. Bayramlarda hemen hemen her evde bulunan sütlaç birçok kişi tarafından severek ve beğenilerek tüketilen bir tatlıdır. Sütlaç yapımı deneyim isteyen bir tatlıdır. Yapımı oldukça kolay gibi görünse de sütlaç yapımında önemli püf noktalar vardır. En önemli püf noktalardan biri sütlacın pişme süresini ayarlayabilmektir. Tadını ve kıvamını ayarlamakta yine önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Büyük, küçük herkes tarafından sevilen Sade sütlaç besleyici olması ile ve vücuda faydaları ile bilinmektedir. Sağlık açısından oldukça faydalıdır ve besin değerleri yüksektir. Özellikle yaz aylarında ferahlatıcı eşsiz bir lezzettir. Soğuk olarak tüketilen sade sütlaç sıcak günlerde harareti engelleyen en ideal lezzetler arasında yer almaktadır. Misafir alımlarında da ikram olarak en güzel alternatifler arasındadır. Sizde evde sade sütlaç yapmak istiyorsanız işte tarifi. Mutlaka denemelisiniz.

Sade sütlaç için gerekli olan malzemeler
Sade sütlaç nasıl yapılır?

Öncelikle pirinci yıkayın ama çok fazla yıkamayın. Pirincin nişastasını yıkama sırasında tamamen alırsanız sütlacın özleşmesi zor olur. Pirinci yıkama işlemi bittikten sonra derin bir tencere içerisine pirinci koyun ve ocağın altını yakın. Üzerine bir miktar su ekleyin ve pirinci pişirin. Pirincin ilk önce suda pişmesinin sebebi, su olmadan sütte pişen pirincin tadının ağır olmasıdır. Su ile pirinci biraz pişirdikten sonra pirinci kontrol edin. Yumuşamış ise ve taneler açılmışsa pişmiş demektir. Artık pişen pirinç içerisine sütü ilave edebilirsiniz. Sütü ilave ettikten sonra kaynamasını bekleyin ve kaynayınca ocağın altını kısık bir dereceye getirin. Tencerenin de kapağını yarım bırakarak kendi halinde pişmeye bırakın. Ara ara karıştırarak pirincin özleşme sırasında dibini tutmasına engel olabilirsiniz. Süt ve pirinç bir müddet pişince yüzü kaymak tutacaktır. Pişen sütün yüzü kaymak tutunca şekeri ilave edebilirsiniz. Şeker eklenince biraz daha ara ara karıştırarak pişirin. Şeker ile yaklaşık 10 dakika daha pişince ocağın altını kapatabilirsiniz. Sütlaçlar sıcakken kaselere bölüştürün ve ılık bir hal alana kadar masa veya tezgâh üzerinde bekletin. Kaseler ılık olunca artık buzdolabına koyabilirsiniz. Buzdolabında soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. Sade sütlaç hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }