{ "title": "Sütlaç Malzemeleri", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/sutlac-malzemeleri.jpg", "date": "20.01.2024 00:01:45", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "
Sütlaç Malzemeleri, Sütlaç, adından olduğu gibi sütle yapılan ve adını \"sütlü aş\" olarak alan tipik bir Rumeli tatlısıdır. Sütlaç birçok sütlü tatlı içinde en çok yapılan ve bilinen tatlıdır. Malzemeleri hemen hemen her evde bulunabilecek bir tatlı olmakla beraber masrafı da yoktur. Sütlacın temel gıdaları arasında süt ve pirinç vardır. Herkesin severek tüketebileceği ve yapımı da kolay ve pratiktir. Kıvamı herkese göre değişebilir. İsteyen biraz sulu isteyen de koyu kıvamlı yemeyi sever. Sütlaç pişirilirken pirincin iyi pişmesi hem de tane tane kalması gerekir. Bunun için süt kaynayana kadar karıştırılmalıdır ve kaynadıktan sonra da gözlemeyi bırakamamak da gerekir. Çünkü süt taşabilir ve süt oranı azalabilir. Sütlaç pişince üzerine çeşitli süslemeler de yapılır. En çok kullanılan ise toz tarçındır. Kokusuyla sütlaca güzel bir tat katar. Sütlaç akşam sabah yapılabilir. Sıcak veya soğuk tüketilir.

Sütlaç Malzemeleri ve nasıl yapılır?

Sütlaç, başta süt ve pirinç daha sonra da şeker eklenerek yapılan bir tatlıdır. Bazıları sütü çoğaltmak için su kullanır. Bazı sütlaç tarifleri ise pirinç unu ve vanilya da ilave edilerek yapılır. Hatta bazı sütlaç yapanlarda içine bir miktar tuz da atarlar. Mesela, sütlaca pirinç unu ekleyerek yapacaksanız, pirinç ununu önceden biraz suyla karıştırıp öyle süte eklemelisiniz. Pirinç unu katmak istiyorsanız pirince göre ayarlamalısınız. Eğer tarifleri göz kararı değil de ölçülerle yapıyorsanız. 2 kilo süte, 2 su bardağı kadar pirinç, 2,5 su bardağı toz şeker, 2 yemek kaşığı pirinç unu isteğe göre 1 paket vanilya ile yapabilirsiniz. Vanilya sütlaca güzel bir aroma ve koku verecektir. Sütlacı yaparken tencereye, önce sütü sonra yıkadığınız pirinçleri ekleyin. Kaynayana kadar karıştırmayı ihmal etmeyin. Kaynayan süte pirinç ununu ilave edin ama dediğim gibi suyla karıştırıp dökün ve dökerken de karıştırarak ilave edin ki içinde topaklanma yapmasın. Sonra da toz şekeri ekleyin ve arada karıştırarak pişmeye bırakın. Vanilya da katacaksanız sütlacın altını kapatmaya 5 dakika önce ilave edin. Pişen sütlacı süslemek için genel olarak kullanılan tarçın haricinde fındık içi kırığı, dövülmüş ceviz içi, Antep fıstığı tozu ve çocukların ilgisini çekmek içinde renkli şekerlemelerle de süslenir.

Afiyet olsun.
" } ] }