{ "title": "Sütlaç Nasıl Koyulaşır", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/sutlac-nasil-koyulasir.jpg", "date": "20.01.2024 06:01:46", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "
Sütlaç nasıl koyulaşır sorusu sütlacın lezzetini etkileyecek en önemli sorudur. Cevabı bulunursa sütlaç haklı ününe yakışır bir tat verir. Konuya sütlacın tarihinden başlamak gerekirse; bu tatlının adı dilimize sütlü aştan kısaltılarak ve değişim göstererek gelmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere sütlü bir yiyecektir. İhtiva ettiği bol şekerden dolayı tatlı kategorisinde yer alır ve genellikle soğuk tüketilir. Şeker ve sütün yanında pirinç de eklenerek toplam üç ana malzemeden oluşur. Fırında üstü karamelize edilerek servis edildiği gibi üstüne tarçın ve Hindistan cevizi serpilerek de servis edilebilir. Osmanlı mutfağından günümüze geldiği ön görülen sütlaç Kuzey Avrupa'da İskandinavya bölgesinin geleneksel mutfağında da karşımıza çıkar. Genel olarak bakıldığında ise pirinç ve sütün bütün dünyada bulunduğu düşünüldüğünde her mutfakta bulunduğu görülecektir.

İyi bir sütlacın kıvamının koyu olması gerekmektedir. Bu yüzden sütlaç nasıl koyulaşır sorunsalı sütlaç yapımını en çok zorlaştıran unsurlardan birisidir. Sütlacın en lezzetli olduğu kıvam puding kıvamında pirinçlerin yumuşak taneler halinde ağza gelmesi olarak açıklanabilir. Kıvamıyla ilgili bu konuda sütlacın çoğu yabancı dildeki karşılığı pirinç pudingi olarak karşımıza çıkar. Sütlaç nasıl koyulaşır kısmına gelirsek bunun için üç temel yol vardır. Bunlardan birincisi şekeri fazla katmaktır. Şekeri fazla katılan sütlaç karışımı kaynama durumunda pirinçleri kırarak onları lapa şekline getirecek ve bu sayede kıvam yoğunlaşacaktır.

Sütlaç nasıl koyulaşır, yöntemleri nelerdir?

Bir ikinci yöntem nişasta eklemektir. Türkiye'de pirincin satılan onlarca çeşidi vardır. Samsun pirinci ile Güneydoğu Asya pirincini aynı kefeye koyamazsınız. Bu yüzdendir ki bazı pirinçlerin yumuşaması ve lapa olması çok güç olur. Bu yüzden kıvam tutturmak için nişasta eklenebilir. Bir süre kaynatıldıktan sonra kıvamın arttığı gözle görülecektir. Ayrıca bu yöntem Türkiye'de kullanılan en yaygın yöntemdir.

Türk mutfağının sayısız sütlü tatlı çeşidinin en ünlü olanı ve en çok tüketilen sütlacın koyulaştırma safhasında üçüncü bir yöntem ise yine dışarıdan ama ilintili bir ekleme olarak pirinç unu konulmasıdır. Bu yöntem ile koyulaşma işlemi hızlı olduğu gibi pişirme süresi de kısalacağı için tasarruf sağlamış olursunuz. Ayrıca pirincin daha ham olması hoşunuza gidiyorsa nişasta veya pirinç unu tercih edebilirsiniz. Pirinç unu bulmakta zorluk çekenler için söylenmesi gereken bir diğer konu buğday unu, hatta mısır unu, kullanımı da vardır. Fakat aklınızda bulunsun: tadı daha değişik olacaktır. İyisi mi siz hepsini deneyip kararınızı verebilirsiniz. Nasıl olsa önemli nokta sütlacın koyu olması. Sütlaç nasıl koyulaşır öğrendikten sonra oda sıcaklığına kadar bekletilen sütlacın kıvamlı olduğu görülecektir. Buzdolabında soğutulduktan sonra yoğunluk daha da artacaktır. O yüzden sıcakken sütlacın çok koyu olduğunu düşünmeseniz bile soğudukça daha koyu olacağını aklınızın bir köşesine yazın.
" } ] }