{ "title": "Vanilyalı Sütlaç", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/vanilyali-sutlac.jpg", "date": "21.01.2024 08:16:19", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Vanilyalı sütlaç. Sütlaç ismi köken olarak 'sütlü aş' sözcüğünden gelen klasik bir Trakya ve Rumeli mutfağının tatlı çeşitlerindendir. Gerek yapılması gerekse malzemesinin kolay bulunur az malzemeden olması sebebi ile, Türk mutfağının yaygın olarak en çok yapılan ve tercih edilen sütlü tatlıların birisidir. Başlıca malzeme olarak pirinç, süt ve şeker olan sütlaç, kıvam olarak kişilerin zevklerine göre değişse de genel olarak en beğenilen kıvam, pirinç tanelerinin çok ser olmayacak şekilde tane tane ağza gelecek şekilde olanıdır. Sütlaç sadece Türk mutfağının değil, bazı İskandinav ve kuzey Avrupa ülkelerinde, içine badem veya tarçın ilave edilmek sureti ile değişik aroma ve malzemelerle değişik tatlarda servis edilmektedir. Sütlaç gerek vanilya, tarçın veya damla sakızı gibi ilave dilen aromalarla gerekse fırında sütlaç gibi pişirme çeşitlerine göre birçok çeşidi bulunmaktadır, bizde burada vanilyalı sütlaç tarifi verelim.