{ "title": "Vanilyalı Sütlaç", "image": "https://www.sutlactarifi.gen.tr/images/vanilyali-sutlac.jpg", "date": "21.01.2024 08:16:19", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Vanilyalı sütlaç. Sütlaç ismi köken olarak 'sütlü aş' sözcüğünden gelen klasik bir Trakya ve Rumeli mutfağının tatlı çeşitlerindendir. Gerek yapılması gerekse malzemesinin kolay bulunur az malzemeden olması sebebi ile, Türk mutfağının yaygın olarak en çok yapılan ve tercih edilen sütlü tatlıların birisidir. Başlıca malzeme olarak pirinç, süt ve şeker olan sütlaç, kıvam olarak kişilerin zevklerine göre değişse de genel olarak en beğenilen kıvam, pirinç tanelerinin çok ser olmayacak şekilde tane tane ağza gelecek şekilde olanıdır. Sütlaç sadece Türk mutfağının değil, bazı İskandinav ve kuzey Avrupa ülkelerinde, içine badem veya tarçın ilave edilmek sureti ile değişik aroma ve malzemelerle değişik tatlarda servis edilmektedir. Sütlaç gerek vanilya, tarçın veya damla sakızı gibi ilave dilen aromalarla gerekse fırında sütlaç gibi pişirme çeşitlerine göre birçok çeşidi bulunmaktadır, bizde burada vanilyalı sütlaç tarifi verelim.

Vanilyalı sütlaç malzemeleri
Vanilyalı sütlaç nasıl yapılır?

Öncelikle sütlaç yapacağımız pirinçleri iyice yıkıyoruz ve tencereye alıyoruz, üzerine bir litre kadar soğuk su ilave ediyoruz ve ocağa koyup ocağın ateşini iyice açıyoruz ve pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz, pirinçler suyunu çekip piştikten sonra üzerine bir litre sütü ilave ediyoruz ve kaynayana kadar pişirmeye devam ediyoruz, diğer taraftan pirinç ununu ve vanilyayı derince bir kaba koyup üzerine bir bardak kadar soğuk su ilave ederek karıştırarak eziyoruz, tencereden kaynamakta olan sütten bir kepçe alıp pirinç, vanilya karışımına ilave edilerek ılıman bir hale getirip tekrar kaynamakta olan süt tenceresine ilave ediyoruz ve bu şekilde 10 dakika daha kaynatıp pişiriyoruz. En son işlem olarak da 2 su bardağı toz şekeri ilave edip 2 taşım kadar karıştırıyoruz, iki taşım kadar daha piştikten sonra ocağın altını kapatıp kaselere paylaştırıyoruz. Sütlaç oda sıcaklığına eriştiğinde buzdolabına alıp soğuk olarak servis ediyoruz. İsteyenler kaselerin üzerini tarçınla da süsleyebilirler.

İyi bir sütlaç yapmanın püf noktalarından birisi sütün soğuk olmasıdır, diğer bir püf noktası ise süt ilave edildikten sonra devamlı olarak karıştırılmasıdır, karıştırılmadığı taktirde sütlaç dibine tutar, yanık kokusu ile tadı bozulur ve topaklanmalar oluşur.
" } ] }