1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı, Sütlacı eminim herkes çok sever. Ancak alışkın olanlar beş kilodan az yapmasının ölçüsünü tutturamaz. Bu nedenle size hem pratik hem de bir litre süt ile yapılan çok kolay bir sütlaç tarifini paylaşacağım. Sütlacın az olması nedeni ile kolayca tüketilmesi ya da ani gelen misafirlerinize hazırlayacağınız çok basit ve çok pratik bir tatlıdır.
Uzak doğular da sütlacı sıcak olarak ikram ederlerken ülkemiz sütlacı soğuk olarak yemeyi tercih eder. Sıcak yemek gibi yenilen sütlaç dinlenmediği için kıvamı koyulaşmaz. Ancak dinlendikten sonra sütlaç kıvamını bulur. Ben gelen misafirlerime dolapta bir saat beklettikten sonra ikram ettim ve sütlaçım için çok olumlu tepkiler aldım. Sizde dinlendirerek servis edin. Mutlaka deneyin. Pişman olmayacaksınız.
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı buğday ya da mısır nişastası
- Bir çay bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı kırık pirinç ve 1 yemek kaşığı baldo pirinç
- Bir su bardağı su (Pirinçleri haşlamak için)
- Yarım limon kabuğu rendesi
- Üzeri için iri kıyılmış fındık kırığı ya da ceviz kırığı ya da fıstık kırığı
1 Kilo Sütle Sütlaç Nasıl Yapılır?
1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı, Öncelikle kırık pirinci ve baldo pirinci suyun altına tutup iyice yıkayalım. Daha sonra suyu ve pirinçleri geniş bir kaba koyup ocağın altını yakın ve hafif diri kalacak şekilde haşlayın.
Haşlanan pirinçlerin üzerine sütü ekleyerek karıştırın. Sürekli kaynayana kadar karıştırın yoksa topak topak olur. Daha sonra sıcak su içine mısır nişastasını döküp sıcak suyun içinde eriyene kadar çırpın ve sütün içine dökerek karıştırın. Birden dökerseniz topak topak olur. Bu durumda sütlaçta hiç de hoş olmayan bir görüntüye neden olur. Sütlaç kıvama gelmeye başladığında şekerini azar azar döküp karıştırın. Birden dökerseniz sütlaç şerbetlenir.
1 Kilo Sütlaç Yapımı, Sütlaç kıvama geldiği zaman aroma katmak için dilerseniz vanilya veya limon kabuğu rendesi kullanabilirsiniz. Ben limon kabuğu rendesi kullanıyorum. Sütlaca daha güzel bir aroma kattığı için yarım limon kabuğu rendesi kullanmanız bir litrelik süt için yeterli olacaktır. Limon kabuğunu rendelerken ocağın altını kapattığınızdan emin olun. Limon kabuklarını yoğun ateş altında tutarsanız eğer, acılaşır ve sütlaca ağır bir tat verir. Bu da sütlacın istediğimiz aromaya ulaşmasını engeller. Daha sonra sunumunu yapacağınız sütlaç kalıplarına dökerek oda sıcaklığında bir süre bekletip, üzerine iri kıyılmış fındık ya da iri kıyılmış ceviz veya iri kıyılmış fıstık ile şenlendirip süsleyebilirsiniz. Oda sıcaklığında soğuyan sütlacı buzdolabında yaklaşık bir saat dinlendirdikten sonra misafirlerinize ve sevdiklerinize soğuk servis edin. Şimdiden Afiyet Olsun.