İlk önce pirinçleri iyice yıkayalım ve ardından tencerenin içerisine alalım. Üzerine suyunu ilave ederek tencerenin ağzını kapatalım ve kısık ateşte pirinçleri haşlayalım.
Ardından pirinçler suyunu çektikten sonra sütünü, toz şekerini, havanda dövdüğümüz damla sakızı ilave edelim. Yaklaşık olarak 10 dakika kadar kaynatalım. Bir kâsenin içinde yumurta sarıları ve mısır nişastasını su ilave incelterek ezelim. Nişastalı karışımı ocakta kaynayan sütün içerisine ilave ederek karıştıralım ve 2-3 dakika kadar pişirelim. Daha sonra damla sakızlı sütlaç ocağın alını kapatarak alalım ve içine en son vanilyayı ilave dip karıştıralım. Şimdi fırın sütlacı ısıya dayanıklı olan fırın kaplarının içerisine dolduralım. Sütlacı mutlaka fırın kaplarının içerisinde üzeri kaymak tutuncaya kadar bekletin. Daha sonra 180 dereceye ayarlayarak ısıtalım. Fırın tepsisinin içerisine sıcak suyu koyalım ve sütlacı koyduğumuz fırın kaplarını tepsiye dizelim. Bu işlem özellikle fırının ısısı ile sütlacın daha çok katılaşmasını engellemiş olacaksınız. Fırının içinde sütlacın üzeri karamel rengini alıncaya kadar tutun. Ardından fırında pişen damla sakızlı sütlacı çıkaralım ve isteğe bağlı soğuduktan sonra ya da ılıkken servis yapalım.
Afiyet olsun.