Öncelikle pirinci bol su ile iki, üç kez yıkıyoruz.
Pirinci yıkadıktan sonra bir kap içerisinde su ile yarım saat bekletiyoruz. Bu işlem sayesinde pirinçler tane tane oluyor. İsteyen bu işlemi pas geçebilir. Pirinci yarım saatin sonunda bir tencereye alıp üzerine bir, bir buçuk su bardağı su katıp ocağa alıyoruz. Pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Pirinçler yumuşayınca üzerine bir litre sütü ilave ediyoruz. Sütü ilave ettikten sonra kaynayana kadar sürekli karıştırıyoruz. Süt Kaynadıktan sonra nişastayı yarım çay bardağı su ile karıştırıyoruz. Su ile karıştırdığımız nişastayı yavaş yavaş süte ilave ediyoruz. Nişastayı eklerken karıştırmaya devam edelim. Nişasta ekledikten sonra sütlaç göz göz olana kadar kaynatıyoruz. Göz göz olan sütlacı ocaktan alıyoruz. Üzerine bir paket vanilyayı ekliyoruz. Küçük güveç kaplarının içine sütlacı yerleştiriyoruz. Güveç kaplarına yerleştirdiğimiz sütlacı içi su ile doldurulmuş tepsiye yerleştiriyoruz.
Daha sonra iki yüz derecede ısıttığımız fırına tepsiyi yerleştiriyoruz. Sütlaçların üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen sütlaçları fırında çıkarıyoruz. Sütlaçları soğumaya bırakıyoruz. Fırında sütlaç yumurtasız, soğuduktan sonra isteğe göre üzerine dövülmüş ceviz, dövülmüş fındık veya tarçın serpilerek servis edilir.
Afiyet olsun.