Güllaç

Güllaç, Esasında ısıtılmış süt ve gül suyundan elde edilen sıcak bir karışımdan elde edilir. Karışımın güllaç yaprakları üzerine dökülmesi ve bu yaprakların orta kısmındaki katına ceviz koyulması ile yapılan bir ramazan tatlısıdır. Güllaç yaprakları, suyla karıştırılan unu ve mısır nişastasının tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde edilir.
İdeal gül yapraklarının ağırlığı otuz ile otuz beş gram aralığında olması gerekiyor. Eğer ki ağırlık artarsa hazırlayacağınız güllaç lapalaşır, miktar azalırsa da kırılır. Kullanım için hazır olan kuru güllaç yapraklarının hepsi ortalama iki yıl içerisinde tüketilmesi gerekir. Ancak havadar olan bir ortamda muhafaza edilmesi, rutubetsiz ve fazla güneş almayan yerlerde saklanması durumunda ise bu güllaç yaprakları on yıl saklanabilmektedir. Bu yapraklar şeker ile kaynatıldıktan sonra içerisine ılık süt konularak gül yapraklar üzerine birer birer dökülmesi ve orta katına badem, ceviz, fındık gibi tercihe göre yemişler yerleştirilmesiyle elde edilen bir tatlı olan Güllaç tatlısı ortaya çıkar.

Tarihte Osmanlı Sultanlarının sofralarından hiç eksik etmediği güllacın yaklaşık iki yüz gramında ortalama üç yüz kalori bulunur. O yüzdende tüm Osmanlı tarihinde ve halen günümüzde ramazan ayında yapılan bir tatlıdır. Halen Türkiye'de yılda ortalama iki yüz elli ton güllaç üretilip, tüketilmektedir. Güllaç tatlısı ramazan ayı denilince ilk akla gelen tatlıdır. Nedeni ise sütle yapılan bir tatlı olduğundan iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek olmasıdır.
Aynı zamanda hazmı kolay ve hafif bir tatlı çeşididir. Osmanlı saraylarında bu kadar çok yapılıp tüketilmesinin en büyük sebebi de budur.

On beşinci yüzyılın ortalarına kadar Osmanlı İmparatorluğunda yaşayan halk, mısır nişastası ile yufkalar açarak ve bu yufkaları saklar ve hava ile temas halinde olan yerlerde muhafaza ederlermiş. Böylelikle Osmanlı halkı kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatarak istedikleri zaman yerlermiş. Zamanla bu tarifin içerisine gül suyunun eklenmesiyle güllaç ilk ismi olan“güllü aş” ismini almıştır. Tarihin ilerleyen dönemlerinde ise bu gülü aş terimi ağız şivesi ile güllaç olarak değişmiş ve günümüze kadar bu isim ile gelmiştir.

Osmanlı Saray Mutfağı tarihine göre yapılan araştırmalarda Güllaç saraya ilk kez 1489 yılında girmiştir. O dönemlerde yaşayan Kastamonulu Ali Usta' nın, elinde kalan tüm kuru yufkaları, Kastamonu gezisi sırasında saray görevlilerine şekerli sütle ıslatıp ikram etmesi vasıtası ile Osmanlı sarayının mutfağında yer edinmiştir. Bu dönemden sonra sarayın göz bebeği haline gelmiş ve kastamonulu Ali Usta bir ferman ile saraya getirilmiş ve Tatlıcı başı olarak burada hayatına devam etmiştir. Bu dönemden sonra Osmanlı sarayının sofralarından hiç eksik edilmeyen güllaç tatlısının kuru yaprakları, o dönemde kömür ocaklarında sac tavalarda yapılmaya başlanmıştır. Tatlı kamıştan yapılan sırt küfeleriyle de Paşa konaklarına taşınırmış. Kalorisi düşük olan Güllaç tatlısı, aynı zamanda çok da sağlıklı ve besleyici bir tatlıdır. Birçok besin uzmanları tarafından tatlının içerdiği E ve B vitaminleri ve proteinler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirdiği ispatlanmıştır. Aynı zamanda stres azaltıcı ve sakinleştirici etkileri olduğu da bilinmektedir. O yüzdende ramazan aylarının gelmesi ile Müslümanların tuttuğu oruç için oldukça faydalı bir besindir. Oruç tutmakla beraber düşen kan şekeri seviyesini dengeleyerek normale çekmesi açısından bu dönemlerde tüketimi artmaktadır. Güllaç, Ramazan'ın geleneksel tatlarındandır. Osmanlı saray mutfağından, günümüze kadar Türk mutfağındaki yerini halen koruyan güllacın yapımı da bir hayli kolay ve basittir.

Gelelim güllaç tatlımızın malzemelerine ve yapılışına.

Güllacın Malzemeleri

  • Bir buçuk litre süt,
  • On yaprak güllaç yufkası,
  • Çekilmiş ceviz,
  • İki su bardağı dolusu şeker,
  • İki yemek kaşığı kadar gül suyu,

Üzeri için

  • Nar tanesi
  • Ceviz
  • Fıstık

Güllaç tatlısı nasıl yapılır?


Toz şeker ve süt bir tencereye içerisine dökülerek ısıtıldıktan sonra, şekerlerin erimesi beklenirken tahta kaşık ile karıştırılır. Daha sonra eriyen şekerli süt oda sıcaklığında ılıması için bir kenarda bekletilir. Bu şekilde bekletilmesinin nedeni ise sütün sıcak olması durumunda tatlınızın hamur gibi olmasına neden olmasıdır. Bu sebepten ötürü el yakmayacak sıcaklıktaki şekerli süt karışımı içerisine Güllaç yaprakları tek tek batırılarak ayarlanan tepsi içerisine sıra ile yerleştirilir. Arkasından bu tepsi içerisine Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde yerleştirilir. Güllaç yapraklarının üzerine her tarafı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt dökülerek, beş güllaç yaprağı için aynı işlem tekrarlanarak yapılır. Beşinci katı da ıslattıktan sonra kata ceviz, fıstık veya nar tanesi serpiştirilir. Kalan diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim. İşlem bittikten sonra şekerli sütten kalan miktardan bir su bardağı ayrılarak içerisine iki kaşık gül suyu ekleyip tatlının üzerinde her yerine gelecek şekilde gezdiririz. Hazırlanan Güllaç tatlısı bittikten sonra muhafaza için buzdolabında bekletilir. Minimum olarak buzdolabında üç saat kadar bekletildikten sonra üzerini isteğe göre süs atılarak servis yapılabilmektedir.

Afiyet olsun.
21.01.2024 12:23:22
Güllaç ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Güllaç Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Güllaç"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sütlaç Tarifi

Bazılarımıza şerbetli tatlılar ağır gelmektedir bu sebeple sütlü tatlıları tercih etmektedirler. Sütlaç tamda böyle düşünenler için şerbetli tatlı yerine sütlü...
Devamını Oku

15 Kişilik Sütlaç Tarifi

15 Kişilik Sütlaç Tarifi, Sütlaç yapımı son derece kolay ve pratiktir. Sizde sevdiklerinizle hafif ve mideye baskı yapmayan pratik bir tatlı hazırlamak ...
Devamını Oku

2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi

2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi, Sütün faydaları çoktur. Sütü bazen sade içeriz bazen de tatlı yaparken kullanırız. Sütle yapılan tarifler çoktur. Mesela, k...
Devamını Oku

1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı

1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı, Sütlacı eminim herkes çok sever. Ancak alışkın olanlar beş kilodan az yapmasının ölçüsünü tutturamaz. Bu nedenle size hem pratik ...
Devamını Oku

Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır

Fırın sütlaç üstü nasıl kızarır, Bildiğiniz gibi sütlaç basit bir tariftir. Evlerde genellikle kaselere koyar, soğutur ve tarçın ekerek ya da sade olarak ser...
Devamını Oku

Basit Sütlaç Tarifi

Basit sütlaç tarifi, az zahmetle kısa sürede hazırlayabileceğiniz, çok besleyici ve bol protein deposu olan sütlaç, tatlıların en sağlıklısı olarak adlandırı...
Devamını Oku

Sütlaç Tarifi Pirinç Unsuz

Sütlaç tarifi pirinç unsuz, Anadolu kültürüne ait gerçek sütlaç, nişasta pirinç unu veya koyulaşmasını sağlayan hiçbir katlı maddesi katılmadan sadece p...
Devamını Oku

2 Kişilik Sütlaç Tarifi

2 kişilik sütlaç tarifi, sütlaç yaparken en çok sorulan sorulardan biri de ne kadar şeker ya da pirinç konur olsa gerek. Sütlacın yapımı kolay gibi görü...
Devamını Oku

Sütlaç Sulu Olduysa

Sütlaç Sulu Olduysa, sizlere sütlacı ve eğer sütlacınızın kıvamını tam tutturamadığınızda yani sütlaç sulu olduysa ya da koyu olduysa neler yapab...
Devamını Oku

Fırında Sütlaç Oktay Usta

Fırında Sütlaç Oktay Usta, Sütlacı herkes çok sever. Özellikle fazla ve aniden gelen misafirlerinize sunumu şık tadı lezzetli ve pratik bir tatlı hazırlamak ...
Devamını Oku

Rüyada Sütlaç Yemek

Rüyada sütlaç yemek, oldukça kısmet olarak bilinmektedir. Birçok yorum sahibine göre sütlaç yenmesi rüya sahibinin sevinçli bir haber alarak hayatında birtak...
Devamını Oku

Nişastalı Sütlaç Tarifi

Nişastalı sütlaç tarifi, son derece besleyici kalsiyum deposu ve çok lezzetli bir sütlü tatlı çeşididir. Hemen herkesin en çok sevdiği sütlü tatlılar ar...
Devamını Oku

10 Kişilik Sütlaç Tarifi

10 Kişilik Sütlaç Tarifi, En çok istenen ve en çok arzu edilen tatlı olan sütlacı sevmeyen yoktur. Üstelik bir kez hazırlandığında da birçok kâse sütlaç çıka...
Devamını Oku

Sütlaç Nasıl Koyulaşır

Sütlaç nasıl koyulaşır sorusu sütlacın lezzetini etkileyecek en önemli sorudur. Cevabı bulunursa sütlaç haklı ününe yakışır bir tat verir. Konuya sütlac...
Devamını Oku

Hazır Sütle Sütlaç Yapımı

Hazır sütle sütlaç yapımı, bulunabilirse pastörize olmayan süt ile yapılan sütlaç hem daha sağlıklı hem de tabi ki daha lezzetli olur. Benim bulunduğum yerde...
Devamını Oku

Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür

Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür, Sütlaç, başta pirinç, süt ve şekerden yapılan, adından da olduğu gibi sütlü bir tatlıdır. Sütün girdiği birçok sütlü tatlı ...
Devamını Oku

8 Kişilik Sütlaç Tarifi

Sekiz Kişilik Sütlaç Tarifi, tarifimize başlamadan önce ilk olarak sütlaç hakkında biraz bilgi verelim. Sütlaç ismi "Sütlü Aş" kelimesinden gelmiş olmak...
Devamını Oku

Yumurtalı Sütlaç

Yumurtalı Sütlaç, doğru yapılırsa tadına doyulmayan hem çok lezzetli hem de sevilen bir tatlıdır. Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesinde sıkça yapılan ve ö...
Devamını Oku

Pirinçsiz Sütlaç

Pirinçsiz Sütlaç, hemen her evde en çok sevilerek tüketilen sütlü tatlılardan bir tanesidir. Pirinçsiz sütlaç ilk duyduğunuzda biraz komik gelebilir, ama piş...
Devamını Oku

Oktay Usta Sütlaç Tarifi

Oktay Usta Sütlaç Tarifi, süt ile yaptığımız en güzel olan tatlılardan birincisi de sütlaç olsa gerek. Çocukların da çok sevdiği bir tatlı türüdür. Piri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sütlaç Tarifi
15 Kişilik Sütlaç Tarifi
2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi
1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı
Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024