Öncelikle malzemelerin hepsi önünüze alınır. Bunlardan irmik, vanilya, buğday nişastası, toz şeker ve süt tencere içerisine ilave edilerek ocak üzerinde kısık ateşte bir çırpıcı ile iyice karışana kadar çırpılır. Sürekli olarak karıştırılması gereken bu karışım için eğer robotunuz yok ise bir tahta kaşık yardımı ile de yapabilirsiniz. Homojen bir kıvam alana kadar kısık ateşte karıştırılmaya devam edilir. Kaynamaya başladığında karışımın içerisine en son tereyağı ilave edilerek bir tık kaynatıldıktan sonra tencerenin ağzı kapatılarak altındaki ateşte kapatılır. Tencere ocak üzerinden alınıp bir kenarda dinlenmesi için bekletilirken, diğer taraftan irmikli sütlacın döküleceği kabın hazırlanması gerekir.
Genellikle cam ürünlerin kullanılması her zaman görsellik için çok uygundur. O yüzdende özellikle soğuk su ile bir sudan geçirilen borcam içerisine tencere içerisindeki irmikli sütlaç tarifimizi ılıdıktan sonra boşaltılır. Daha sonrasında dilerseniz üzerine süs olarak ister tarçın isterseniz ceviz veya fındık parçaları dökülerek veya serpiştirilerek sütlaç hazır hale getirilir. Sütlaç soğuk tüketilen bir tatlı olduğundan mutlaka buzdolabında en az iki saat bekletildikten sonra servis yapılması gerekir. Hem lezzeti daha güzel hem de yemesi daha kolay olur. Bu arada dilerseniz de fırında yaklaşık on dakika kadar pişirip soğuması için dolaba konulabilir. Bu tür bir işlem sizlere fırınlanmış sütlaç olarak geri döner. Bu arada fırınlama işleminde üzerine süs olarak kullanacaklarınız en son olarak dökülmelidir.
Afiyet olsun.