Karadeniz Sütlaç Tarifi

Karadeniz sütlaç tarifi, Karadeniz de yapılan sütlacı diğer yerlerden yapılanından malzeme olarak pek de bir farkı yoktur. Ama burada sütlacın lezzetini değiştiren ve daha güzel yapan kullanılan süttür. Genel yapı itibarı ile yüksek yeşil dağara ve yerlere sahip olan ve yerleşim olarak ülkemizin en güzel ve yeşil ağaçlarına sahip olan Karadeniz yöresinde süt veren hayvanların beslenme çeşitliliğidir.
Dört mevsim her yerde beslenen süt veren hayvanların sütleri daha lezzetli ve besleyicidir. Günümüzde neredeyse her besinde olduğu gibi sütte hazır ve pastörize olarak kullanıldığından Karadeniz de sütün tadını vermez. Gelelim sütlacımızın malzeme ve yapılışına.

Karadeniz sütlaç tarifi malzemeleri

  • Bir buçuk su bardağı toz şeker,
  • Bir litre Karadeniz sütü,
  • Bir yemek kaşığı un veya pirinç tercihe göre,
  • Bir litre su,
  • Bir avuç dolusu fındık,

Karadeniz sütlaç tarifi nasıl yapılır?


Sütlacı yaparken kullanacağının ana madde ister un olsun ister pirinç aşamalarda bir değişiklik olmaz. Biz sizlere pirinç ile yapılanının tarifini vereceğiz. Öncelikle sütlaç için hazırlanmış pirinçlerin baldo türü olması tane tane duruşunu daha iyi gösterir. O yüzdende baldo türü pirinçlerin öncelikle yıkanıp temizlenmesi gerekir. En az üç defa yıkanıp temizledikten sonra bir süzgeç yardımı ile suyu süzdürülür ve bir kenarda bekletilir. Daha sonrasında bir tencere içerisine bir litre su eklenerek içerisine baldo pirinçler ilave edilerek ocak üzerinde kaynamaya ve de haşlanmaya bırakılır.
Buradaki bir diğer ayrıntı tencerenin çelik olmasıdır. Bu sayede sütlacın tadı tam istediğiniz ayarda olur. Tencere içerisindeki pirinç kaynayana kadar bir tahta kaşık ile karıştırılmalıdır. Aksi takdirde dibine tutma ve yapışma olasılığı vardır. Su kaynadıktan sonra içerisine bir litre Karadeniz sütü ilave edilerek tekrar karıştırılmaya devam edilir. Ortalama olarak ocakta on dakika kaynatılan sütlaç karışımı içerisine bir kâse un sütlaç karışımı ile bir bardak kadar alıp sulandırılarak özendikten sonra ilave edilir. Daha sonra tekrar tencere sürekli karıştırılarak yeniden kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra içerisine son malzeme olan toz şekerde ilave edilerek tekrar karıştırılmaya devam edilir. Şeker eriyene kadar bu işleme devam edilir. Artık istenilen homojen kıvama geldiğinde ise ocaktan alınarak daha önceden hazırlanan sütlaç kaselerine yerleştirilir ve soğuması için açık bir alanda bekletilir. Daha sonra üzerine havan içerisinde ezdiğiniz fındık parçaları serpiştirilerek süslendikten sonra soğuk olarak tüketilebilmesi için buzdolabına yerleştirilir. Ortalama iki saat sonra istenilen kıvama gelen Karadeniz sütlaç tarifimiz artık herkes tarafından afityetle yenebilir. Bu arada dilerseniz tercihe göre toprak kaselere konularak fırınlanma işlemi ile işlem yaparak da sütlaçları tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 13:28:32
Karadeniz Sütlaç Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karadeniz Sütlaç Tarifi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karadeniz Sütlaç Tarifi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sütlaç Tarifi

Bazılarımıza şerbetli tatlılar ağır gelmektedir bu sebeple sütlü tatlıları tercih etmektedirler. Sütlaç tamda böyle düşünenler için şerbetli tatlı yerine sütlü...
Devamını Oku

15 Kişilik Sütlaç Tarifi

15 Kişilik Sütlaç Tarifi, Sütlaç yapımı son derece kolay ve pratiktir. Sizde sevdiklerinizle hafif ve mideye baskı yapmayan pratik bir tatlı hazırlamak ...
Devamını Oku

2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi

2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi, Sütün faydaları çoktur. Sütü bazen sade içeriz bazen de tatlı yaparken kullanırız. Sütle yapılan tarifler çoktur. Mesela, k...
Devamını Oku

1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı

1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı, Sütlacı eminim herkes çok sever. Ancak alışkın olanlar beş kilodan az yapmasının ölçüsünü tutturamaz. Bu nedenle size hem pratik ...
Devamını Oku

Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır

Fırın sütlaç üstü nasıl kızarır, Bildiğiniz gibi sütlaç basit bir tariftir. Evlerde genellikle kaselere koyar, soğutur ve tarçın ekerek ya da sade olarak ser...
Devamını Oku

Basit Sütlaç Tarifi

Basit sütlaç tarifi, az zahmetle kısa sürede hazırlayabileceğiniz, çok besleyici ve bol protein deposu olan sütlaç, tatlıların en sağlıklısı olarak adlandırı...
Devamını Oku

Sütlaç Tarifi Pirinç Unsuz

Sütlaç tarifi pirinç unsuz, Anadolu kültürüne ait gerçek sütlaç, nişasta pirinç unu veya koyulaşmasını sağlayan hiçbir katlı maddesi katılmadan sadece p...
Devamını Oku

2 Kişilik Sütlaç Tarifi

2 kişilik sütlaç tarifi, sütlaç yaparken en çok sorulan sorulardan biri de ne kadar şeker ya da pirinç konur olsa gerek. Sütlacın yapımı kolay gibi görü...
Devamını Oku

Sütlaç Sulu Olduysa

Sütlaç Sulu Olduysa, sizlere sütlacı ve eğer sütlacınızın kıvamını tam tutturamadığınızda yani sütlaç sulu olduysa ya da koyu olduysa neler yapab...
Devamını Oku

Fırında Sütlaç Oktay Usta

Fırında Sütlaç Oktay Usta, Sütlacı herkes çok sever. Özellikle fazla ve aniden gelen misafirlerinize sunumu şık tadı lezzetli ve pratik bir tatlı hazırlamak ...
Devamını Oku

Rüyada Sütlaç Yemek

Rüyada sütlaç yemek, oldukça kısmet olarak bilinmektedir. Birçok yorum sahibine göre sütlaç yenmesi rüya sahibinin sevinçli bir haber alarak hayatında birtak...
Devamını Oku

Nişastalı Sütlaç Tarifi

Nişastalı sütlaç tarifi, son derece besleyici kalsiyum deposu ve çok lezzetli bir sütlü tatlı çeşididir. Hemen herkesin en çok sevdiği sütlü tatlılar ar...
Devamını Oku

10 Kişilik Sütlaç Tarifi

10 Kişilik Sütlaç Tarifi, En çok istenen ve en çok arzu edilen tatlı olan sütlacı sevmeyen yoktur. Üstelik bir kez hazırlandığında da birçok kâse sütlaç çıka...
Devamını Oku

Sütlaç Nasıl Koyulaşır

Sütlaç nasıl koyulaşır sorusu sütlacın lezzetini etkileyecek en önemli sorudur. Cevabı bulunursa sütlaç haklı ününe yakışır bir tat verir. Konuya sütlac...
Devamını Oku

Hazır Sütle Sütlaç Yapımı

Hazır sütle sütlaç yapımı, bulunabilirse pastörize olmayan süt ile yapılan sütlaç hem daha sağlıklı hem de tabi ki daha lezzetli olur. Benim bulunduğum yerde...
Devamını Oku

Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür

Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür, Sütlaç, başta pirinç, süt ve şekerden yapılan, adından da olduğu gibi sütlü bir tatlıdır. Sütün girdiği birçok sütlü tatlı ...
Devamını Oku

8 Kişilik Sütlaç Tarifi

Sekiz Kişilik Sütlaç Tarifi, tarifimize başlamadan önce ilk olarak sütlaç hakkında biraz bilgi verelim. Sütlaç ismi "Sütlü Aş" kelimesinden gelmiş olmak...
Devamını Oku

Yumurtalı Sütlaç

Yumurtalı Sütlaç, doğru yapılırsa tadına doyulmayan hem çok lezzetli hem de sevilen bir tatlıdır. Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesinde sıkça yapılan ve ö...
Devamını Oku

Pirinçsiz Sütlaç

Pirinçsiz Sütlaç, hemen her evde en çok sevilerek tüketilen sütlü tatlılardan bir tanesidir. Pirinçsiz sütlaç ilk duyduğunuzda biraz komik gelebilir, ama piş...
Devamını Oku

Oktay Usta Sütlaç Tarifi

Oktay Usta Sütlaç Tarifi, süt ile yaptığımız en güzel olan tatlılardan birincisi de sütlaç olsa gerek. Çocukların da çok sevdiği bir tatlı türüdür. Piri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sütlaç Tarifi
15 Kişilik Sütlaç Tarifi
2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi
1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı
Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024