Sütlacı yaparken kullanacağının ana madde ister un olsun ister pirinç aşamalarda bir değişiklik olmaz. Biz sizlere pirinç ile yapılanının tarifini vereceğiz. Öncelikle sütlaç için hazırlanmış pirinçlerin baldo türü olması tane tane duruşunu daha iyi gösterir. O yüzdende baldo türü pirinçlerin öncelikle yıkanıp temizlenmesi gerekir. En az üç defa yıkanıp temizledikten sonra bir süzgeç yardımı ile suyu süzdürülür ve bir kenarda bekletilir. Daha sonrasında bir tencere içerisine bir litre su eklenerek içerisine baldo pirinçler ilave edilerek ocak üzerinde kaynamaya ve de haşlanmaya bırakılır.
Buradaki bir diğer ayrıntı tencerenin çelik olmasıdır. Bu sayede sütlacın tadı tam istediğiniz ayarda olur. Tencere içerisindeki pirinç kaynayana kadar bir tahta kaşık ile karıştırılmalıdır. Aksi takdirde dibine tutma ve yapışma olasılığı vardır. Su kaynadıktan sonra içerisine bir litre Karadeniz sütü ilave edilerek tekrar karıştırılmaya devam edilir. Ortalama olarak ocakta on dakika kaynatılan sütlaç karışımı içerisine bir kâse un sütlaç karışımı ile bir bardak kadar alıp sulandırılarak özendikten sonra ilave edilir. Daha sonra tekrar tencere sürekli karıştırılarak yeniden kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra içerisine son malzeme olan toz şekerde ilave edilerek tekrar karıştırılmaya devam edilir. Şeker eriyene kadar bu işleme devam edilir. Artık istenilen homojen kıvama geldiğinde ise ocaktan alınarak daha önceden hazırlanan sütlaç kaselerine yerleştirilir ve soğuması için açık bir alanda bekletilir. Daha sonra üzerine havan içerisinde ezdiğiniz fındık parçaları serpiştirilerek süslendikten sonra soğuk olarak tüketilebilmesi için buzdolabına yerleştirilir. Ortalama iki saat sonra istenilen kıvama gelen
Karadeniz sütlaç tarifimiz artık herkes tarafından afityetle yenebilir. Bu arada dilerseniz tercihe göre toprak kaselere konularak fırınlanma işlemi ile işlem yaparak da sütlaçları tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.