Sütlaç Nasıl Koyulaşır

Sütlaç nasıl koyulaşır sorusu sütlacın lezzetini etkileyecek en önemli sorudur. Cevabı bulunursa sütlaç haklı ününe yakışır bir tat verir. Konuya sütlacın tarihinden başlamak gerekirse; bu tatlının adı dilimize sütlü aştan kısaltılarak ve değişim göstererek gelmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere sütlü bir yiyecektir. İhtiva ettiği bol şekerden dolayı tatlı kategorisinde yer alır ve genellikle soğuk tüketilir.
Şeker ve sütün yanında pirinç de eklenerek toplam üç ana malzemeden oluşur. Fırında üstü karamelize edilerek servis edildiği gibi üstüne tarçın ve Hindistan cevizi serpilerek de servis edilebilir. Osmanlı mutfağından günümüze geldiği ön görülen sütlaç Kuzey Avrupa'da İskandinavya bölgesinin geleneksel mutfağında da karşımıza çıkar. Genel olarak bakıldığında ise pirinç ve sütün bütün dünyada bulunduğu düşünüldüğünde her mutfakta bulunduğu görülecektir.

İyi bir sütlacın kıvamının koyu olması gerekmektedir. Bu yüzden sütlaç nasıl koyulaşır sorunsalı sütlaç yapımını en çok zorlaştıran unsurlardan birisidir. Sütlacın en lezzetli olduğu kıvam puding kıvamında pirinçlerin yumuşak taneler halinde ağza gelmesi olarak açıklanabilir. Kıvamıyla ilgili bu konuda sütlacın çoğu yabancı dildeki karşılığı pirinç pudingi olarak karşımıza çıkar. Sütlaç nasıl koyulaşır kısmına gelirsek bunun için üç temel yol vardır. Bunlardan birincisi şekeri fazla katmaktır. Şekeri fazla katılan sütlaç karışımı kaynama durumunda pirinçleri kırarak onları lapa şekline getirecek ve bu sayede kıvam yoğunlaşacaktır.

Sütlaç nasıl koyulaşır, yöntemleri nelerdir?


Bir ikinci yöntem nişasta eklemektir. Türkiye'de pirincin satılan onlarca çeşidi vardır. Samsun pirinci ile Güneydoğu Asya pirincini aynı kefeye koyamazsınız. Bu yüzdendir ki bazı pirinçlerin yumuşaması ve lapa olması çok güç olur. Bu yüzden kıvam tutturmak için nişasta eklenebilir. Bir süre kaynatıldıktan sonra kıvamın arttığı gözle görülecektir. Ayrıca bu yöntem Türkiye'de kullanılan en yaygın yöntemdir.

Türk mutfağının sayısız sütlü tatlı çeşidinin en ünlü olanı ve en çok tüketilen sütlacın koyulaştırma safhasında üçüncü bir yöntem ise yine dışarıdan ama ilintili bir ekleme olarak pirinç unu konulmasıdır. Bu yöntem ile koyulaşma işlemi hızlı olduğu gibi pişirme süresi de kısalacağı için tasarruf sağlamış olursunuz. Ayrıca pirincin daha ham olması hoşunuza gidiyorsa nişasta veya pirinç unu tercih edebilirsiniz. Pirinç unu bulmakta zorluk çekenler için söylenmesi gereken bir diğer konu buğday unu, hatta mısır unu, kullanımı da vardır. Fakat aklınızda bulunsun: tadı daha değişik olacaktır. İyisi mi siz hepsini deneyip kararınızı verebilirsiniz. Nasıl olsa önemli nokta sütlacın koyu olması. Sütlaç nasıl koyulaşır öğrendikten sonra oda sıcaklığına kadar bekletilen sütlacın kıvamlı olduğu görülecektir. Buzdolabında soğutulduktan sonra yoğunluk daha da artacaktır. O yüzden sıcakken sütlacın çok koyu olduğunu düşünmeseniz bile soğudukça daha koyu olacağını aklınızın bir köşesine yazın.
20.01.2024 06:01:46
Sütlaç Nasıl Koyulaşır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sütlaç Nasıl Koyulaşır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sütlaç Nasıl Koyulaşır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sütlaç Tarifi

Bazılarımıza şerbetli tatlılar ağır gelmektedir bu sebeple sütlü tatlıları tercih etmektedirler. Sütlaç tamda böyle düşünenler için şerbetli tatlı yerine sütlü...
Devamını Oku

15 Kişilik Sütlaç Tarifi

15 Kişilik Sütlaç Tarifi, Sütlaç yapımı son derece kolay ve pratiktir. Sizde sevdiklerinizle hafif ve mideye baskı yapmayan pratik bir tatlı hazırlamak ...
Devamını Oku

2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi

2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi, Sütün faydaları çoktur. Sütü bazen sade içeriz bazen de tatlı yaparken kullanırız. Sütle yapılan tarifler çoktur. Mesela, k...
Devamını Oku

1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı

1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı, Sütlacı eminim herkes çok sever. Ancak alışkın olanlar beş kilodan az yapmasının ölçüsünü tutturamaz. Bu nedenle size hem pratik ...
Devamını Oku

Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır

Fırın sütlaç üstü nasıl kızarır, Bildiğiniz gibi sütlaç basit bir tariftir. Evlerde genellikle kaselere koyar, soğutur ve tarçın ekerek ya da sade olarak ser...
Devamını Oku

Basit Sütlaç Tarifi

Basit sütlaç tarifi, az zahmetle kısa sürede hazırlayabileceğiniz, çok besleyici ve bol protein deposu olan sütlaç, tatlıların en sağlıklısı olarak adlandırı...
Devamını Oku

Sütlaç Tarifi Pirinç Unsuz

Sütlaç tarifi pirinç unsuz, Anadolu kültürüne ait gerçek sütlaç, nişasta pirinç unu veya koyulaşmasını sağlayan hiçbir katlı maddesi katılmadan sadece p...
Devamını Oku

2 Kişilik Sütlaç Tarifi

2 kişilik sütlaç tarifi, sütlaç yaparken en çok sorulan sorulardan biri de ne kadar şeker ya da pirinç konur olsa gerek. Sütlacın yapımı kolay gibi görü...
Devamını Oku

Sütlaç Sulu Olduysa

Sütlaç Sulu Olduysa, sizlere sütlacı ve eğer sütlacınızın kıvamını tam tutturamadığınızda yani sütlaç sulu olduysa ya da koyu olduysa neler yapab...
Devamını Oku

Fırında Sütlaç Oktay Usta

Fırında Sütlaç Oktay Usta, Sütlacı herkes çok sever. Özellikle fazla ve aniden gelen misafirlerinize sunumu şık tadı lezzetli ve pratik bir tatlı hazırlamak ...
Devamını Oku

Rüyada Sütlaç Yemek

Rüyada sütlaç yemek, oldukça kısmet olarak bilinmektedir. Birçok yorum sahibine göre sütlaç yenmesi rüya sahibinin sevinçli bir haber alarak hayatında birtak...
Devamını Oku

Nişastalı Sütlaç Tarifi

Nişastalı sütlaç tarifi, son derece besleyici kalsiyum deposu ve çok lezzetli bir sütlü tatlı çeşididir. Hemen herkesin en çok sevdiği sütlü tatlılar ar...
Devamını Oku

10 Kişilik Sütlaç Tarifi

10 Kişilik Sütlaç Tarifi, En çok istenen ve en çok arzu edilen tatlı olan sütlacı sevmeyen yoktur. Üstelik bir kez hazırlandığında da birçok kâse sütlaç çıka...
Devamını Oku

Hazır Sütle Sütlaç Yapımı

Hazır sütle sütlaç yapımı, bulunabilirse pastörize olmayan süt ile yapılan sütlaç hem daha sağlıklı hem de tabi ki daha lezzetli olur. Benim bulunduğum yerde...
Devamını Oku

Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür

Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür, Sütlaç, başta pirinç, süt ve şekerden yapılan, adından da olduğu gibi sütlü bir tatlıdır. Sütün girdiği birçok sütlü tatlı ...
Devamını Oku

8 Kişilik Sütlaç Tarifi

Sekiz Kişilik Sütlaç Tarifi, tarifimize başlamadan önce ilk olarak sütlaç hakkında biraz bilgi verelim. Sütlaç ismi "Sütlü Aş" kelimesinden gelmiş olmak...
Devamını Oku

Yumurtalı Sütlaç

Yumurtalı Sütlaç, doğru yapılırsa tadına doyulmayan hem çok lezzetli hem de sevilen bir tatlıdır. Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesinde sıkça yapılan ve ö...
Devamını Oku

Pirinçsiz Sütlaç

Pirinçsiz Sütlaç, hemen her evde en çok sevilerek tüketilen sütlü tatlılardan bir tanesidir. Pirinçsiz sütlaç ilk duyduğunuzda biraz komik gelebilir, ama piş...
Devamını Oku

Oktay Usta Sütlaç Tarifi

Oktay Usta Sütlaç Tarifi, süt ile yaptığımız en güzel olan tatlılardan birincisi de sütlaç olsa gerek. Çocukların da çok sevdiği bir tatlı türüdür. Piri...
Devamını Oku

İyi Sütlaç Nasıl Yapılır

İyi sütlaç nasıl yapılır: İyi bir sütlaç yapmak için dikkat edilmesi gereken en büyük etken sütlacın kıvamıdır. Ne çok koyu ne de çok sütlü olması gerekir. S...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sütlaç Tarifi
15 Kişilik Sütlaç Tarifi
2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi
1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı
Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024