Sütlaç
Sütlaç; ülkemizde neredeyse hazırlanmayan bir yöre bulunmayan, Edirne'den Hakkari'ye kadar her yerde aynı şekilde yaygın olarak bilinen, Türk mutfağının en emektar tatlılarından biridir. Sütlacın bu kadar yayılmasının ve çok meşhur olmasının aslında öyle büyük bir püf noktası yoktur. Zaten öyle özel bir yöresi yoktur. Muhallebiyle birlikte Anadolu'nun ve hatta çevredeki coğrafyaların tamamına mal olmuş bir tariftir.
Ama tahmini bir sebep gösterilirse; ana malzemeler olan şeker, pirinç ve sütün; iklimi fark etmeksizin her bölgede kolayca bulunabilecek ürünler olması mutlaka sütlacın daha çok tercih edilmesinde etkili olmuştur. Bunun dışında; hazırlaması da son derece kolay bir tariftir. Yazının devamında da hepimiz mutlaka tatmış olsak da bu efsane tatlıyı bir kez de kendisi hazırlamak isteyenlere yardımcı olmak adına; gerekli malzemeler listesi ve adım adım sütlaç tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin:
Sütlaç için gerekli malzemeler- 2-3 su bardağı toz şeker
- 1 litre süt
- 1 litre su
- 0,5-1 su bardağı pirinç
- 4-5 tatlı kaşığı pirinç unu
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 4-5 kişilik standart sayıda servis için uygundur. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak ayarlaması gereklidir. Fakat; çok sayıda servis yapılacak olsa bile, malzemelerin asla büyük miktarlarda karıştırılmadan, yukarıda verilen miktarlara bölünmesi ve sütlacın o şekilde hazırlanması tavsiye edilir.
Böylece; sütlacın tat yoğunluğu istenenden çok daha fazla olacaktır.
Sütlaç tarifi nasıl yapılır?- Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra sütlaç tarifine başlanabilir. Her tatlı tarifinde olduğu gibi sütlaç tarifinde de ilk olarak bir harç hazırlanacak; sonra bu harç uygun bir hale sokularak buzdolabında dinlendirilecek ve sonrasında servis edilecektir. Fakat bu basit aşamaları gerçekleştirmeden önce; bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin sütlaç tarifi için uygun bir hale sokulması gereklidir. Ayrıca; sütlaç tarifine has birkaç püf nokta da tabii ki vardır. Ön hazırlıkları gerçekleştirmek için; öncelikle bir litre süt, sütlaç tarifine başlanmadan önce mutlaka soğutulmalıdır. Sütlaç tarifinde kullanılacak süt; ılık bile olmadan, soğuk olarak kullanılmalıdır. Aksi halde sütlacın tadı etkilenecek ve istenen lezzet elde edilemeyecektir. Aynı şekilde bir litre suyun da fazla abartmamak kaydıyla soğutulması gereklidir. Son olarak pirinç de güzelce yıkanmalı ve sütlaç tarifine uygun bir hale sokulmalıdır. Bunların dışında sütlaç malzemeleri üzerinde yapılması gereken bir kesme, dilimleme, vs. İşleme ihtiyaç yoktur. Fakat; sütlaç karışımını hazırlamak üzere bir tencere ve pirinç unu hazırlamak üzere ufak bir tavanın da şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
- Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra sütlaç tarifinin ilk adımı uygulanabilir. İlk adımda; sütlaç karışımının en temel kısmı elde edilecektir. Bunun için; ön hazırlık kısmında yıkanıp temizlenmiş olan pirinçler, sütlaç kaynatmak üzere ayarlanan tencereye dökülür. Bu arada; pirincin ölçüsünün aralıklı olarak verilmesinin sebebi, kullanılması gereken miktarlarda ufak değişiklikler olabilmesidir. Fakat yine de pirincin 0,75 su bardağı olarak kullanılması tavsiye edilir. Pirinç de döküldükten sonra; 1 litre suda bu tencereye dökülür ve kısık ateşte kaynatma işlemine başlanır. Bu adımda; suyla beraber pişen pirinçler yumuşayacak ve sütlaç içerisinde lezzetli olacak biçimde uygun bir hale gelecektir. Görülmesi gereken belirtiler ise; ilk olarak pirinçlerin sularını salmasını ve daha sonra geri sularını çekmeleri, tenceredeki su miktarının azalması olacaktır. Bu belirtiler görülünceye kadar ocakta kısık ateşte kaynatma işlemine devam edilir.
- Pirinçler yeterince suyunu çektikten sonra ise; 1 litre soğuk süt de tencere içerisine dökülür ve kaynatma işlemi yapılarak sütlaç tarifine devam edilir. Sütün de eklenmesiyle beraber, sütlaç için gereken temel kısım yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayacaktır. Süt de kaynayıp tenceredeki su-pirinç karışımıyla özleşinceye kadar bu işleme devam edilir. Sütün kaynamasına yakın zamanda ise; bir yandan sütlaç tarifinin bir sonraki adımına da başlanır.
- Sütlaç tarifinin bu adımında; pirinç unu hazırlanacak ve sütlacın hepimizin bildiği tatlı kıvamı almasına yardımcı olan kısım elde edilecektir. Bunun için; ön hazırlık aşamasında ayrılmış olan küçük tavaya 4-5 tatlı kaşığı pirinç unu dökülür ve 1 su bardağı kadar soğuk suyla iyice karıştırılır. Pirinç ununun soğuk suyla iyice karışması çok önemlidir. Çünkü; paragrafın başında söylendiği gibi, bu pirinç unu-su karışımı; sütlaç tatlısının istenen kıvamda olmasına yardımcı olacaktır. Bu kurallara dikkat ederek pirinç unu da hazırlandıktan sonra; tencerede pişmiş olan karışımdan 1-2 kaşık alınarak küçük tavaya eklenir, pirinç ununa iyice yedirilmesi için bir süre karıştırılır. Böylece; pirinç unu istenen son halini almış olur. Bu halini aldıktan sonra ise sütlaç karışımının bulunduğu tencereye geri dökülür ve tekrar tencerede kaynatma işlemine ağırlık verilir.
- Kısık ateşte hazırlanmakta olan sütlaç karışımı; pirinç unu eklendikten sonra 10-15 dakika kadar da pişirilir. Artık sütlacın son hali elde edilmiştir. Geriye sadece şeker tadını vermek kalmıştır. Bu kısım için; 2-3 su bardağı şeker de tencerenin içine boca edilir ve aynı kaynatma işlemine devam edilir. Şeker miktarının aralıklı olarak verilmesinin sebebi de pirinçle aynıdır. Ortalama bir sütlaç isteyenlerin ise 2,5 su bardağı kullanması tavsiye edilir. Şekerin de yeterince kaynaması beklendikten sonra ise tenceredeki sütlaç; servis yapılacak olan kaselere dağıtılır ve bu kaselerle buzdolabında soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra sütlacın üzerine tarçın, Hindistan cevizi gibi isteğe bağlı soslar da eklenebilir.
- Buzdolabından alınan ve sosları eklenen sütlaçlar olduğu gibi servis edilir.
- Sütlaç tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
20.01.2024 09:13:54
Sütlaç ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Sütlaç"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|