Ölçülü Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç, hafif ve lezzetli bir tatlı olarak özellikle yaz akşamlarının vazgeçilmezidir. Pirinç ve sütle hazırlanan bu tarif, kişisel tercihlere göre çeşitlenebilir. İşte, ölçülü sütlaç tarifinin detayları ve yapım aşamaları. Afiyet olsun!
Ölçülü Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
13 Eylül 2024

Ölçülü Sütlaç Tarifi


Sütlaç, sütlü tatlılar arasında en çok bilinen ve sevilen tatlılardan biridir. İsmi, "sütlü aş" kelimelerinden türetilmiştir. Genellikle yaz akşam yemeklerinden sonra hafif bir tatlı olarak ikram edilir ve mideyi rahatlatıcı etkisi vardır. İçerisine konulan şeker miktarı kişisel tercihlere göre değişiklik gösterebilir. Ölçülü sütlaç tarifinde, şekerin miktarı genel kabul gören bir ölçüde olup, başlıca malzemeleri süt ve pirinçtir. Pirinç miktarı da isteğe bağlı olarak değişebilir. Kimileri içerisinde pirinç görünmeyecek kadar az olmasını tercih ederken, kimileri ise tane tane belli olmasını ister. Pirinci belirgin olmasını istemeyen kişiler, kırık pirinç kullanır veya pirinci haşladıktan sonra blenderdan geçirir. Pirincin cinsi ve kalitesi, sütlacın kıvamı açısından oldukça önemlidir. Ölçülü sütlaç tarifinde sütlaç, tencerede pişirilir ve piştikten sonra kaselere paylaştırılır.

Bir diğer alternatif ise, güveç (toprak) kaselere paylaştırılıp üzeri kızarsın diye fırına verilmesidir. Bu şekilde hazırlanan tatlıya "fırın sütlaç" denir. Görüntü açısından oldukça şık bir sunum olur. Üzerindeki kırmızımsı renk ile alttaki beyaz rengin uyumu muhteşem bir ahenk sağlar. Her kaşığı daldırdığınızda, üzerindeki kırmızımsı rengin alınarak alttaki beyaz kısma ulaşması mutluluk vericidir. Bu tatlı pek maliyetli olmadığından, zengin de fakir de evinde eksik etmez. Malzemelerin az olması büyük bir avantajdır. Çocuklar bazen iştahsız olabiliyor, özellikle diş çıkarma döneminde sütlaç yaparak içerisindeki pirinçten kaynaklı doyurucu bir alternatif sunabiliriz. Sütlaca hayır diyecek çocuk sayısı azdır. Çocukların geneli şekerli gıdaları severek yer. Ölçülü sütlaç tarifinde önemli bir diğer unsur da içerisine koyulacak süt miktarıdır. Süt ölçüsünde olmazsa, sütlaç ya çok koyu kıvamda olur ya da sulu kalır. Sütlaç içerisine portakal veya limon kabuğu rendesi koyanlar da vardır. Bilindiği üzere, narenciye kokusu harikadır. Bu harika kokunun sütlaca ne kadar yakıştığını tahmin edersiniz. Ben denedim, sonuç muhteşemdi; kesinlikle tavsiye ederim.

Ölçülü Sütlaç Tarifi Malzemeler


  • 5 su bardağı süt
  • 2 bardak su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 1 paket vanilya
  • Üzeri için yeterince tarçın
  • 1 limon kabuğu rendesi

Ölçülü Sütlaç Nasıl Yapılır?


Bir tencerenin içerisine suyu koyup kaynamaya bırakın. Daha sonra bir defa yıkadığınız pirinçleri içerisine ilave edin. Pirinçleri bir defadan fazla yıkamayın çünkü içerisindeki nişasta her yıkamada azalır; bu da sütlacınızın koyulaşmasına engel olur. Pirinçler iyice pişene kadar kaynatın, piştikten sonra soğumaya bırakın. Sıcakken sütü döktüğünüz takdirde, sütün kesilme ihtimali vardır. Çok soğutmanıza gerek yok; ılıdıktan sonra sütü ve vanilyayı ilave edip tekrar ocağa koyun. Süt kaynar kaynamaz şekeri ilave edin. Daha sonra sürekli karıştırın ki dibi tutmasın ve içerisindeki şeker iyice erisin. Kıvam aldıktan sonra rendelediğiniz limon kabuğunu içerisine koyun. Birkaç taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Servis edeceğiniz kaselere paylaştırıp ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra dolapta en az 2 saat bekletin. Servis yaparken üzerine tarçın serperek hazır hale getirin. Ölçülü sütlaç tarifini denemenizi tavsiye ederim, afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Işılay 25 Temmuz 2024 Perşembe

Pirinçleri bir defadan fazla yıkamamak gerçekten önemli mi? Nişasta miktarı azalırsa sütün kesilme ihtimali artar mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Işılay,

Pirinçleri bir defadan fazla yıkamak, nişasta miktarını azaltabilir, bu da bazı tariflerde istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Örneğin, sütlaç gibi tatlılarda nişasta, kıvamın tutması için önemlidir. Ancak, sütü doğrudan kesmez. Sütün kesilmesi genellikle asidik maddelerle temas etmesinden kaynaklanır. Pirinci fazla yıkamak, sadece nişastanın azalmasına ve dolayısıyla kıvamın daha az yoğun olmasına neden olabilir. Bu yüzden tarife bağlı olarak pirinci nasıl hazırladığınıza dikkat etmek iyi bir fikir olabilir.

Sevgiler,

Çok Okunanlar
Atom Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
Atom Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Oktay Usta Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
Sütlaç Kaç Kalori?
Sütlaç Kaç Kalori?
Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?
Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?
Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür?
Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür?
Anne Sütlacı Tarifi ve Malzemeleri
Anne Sütlacı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Sütlaç Malzemeleri Nelerdir?
Sütlaç Malzemeleri Nelerdir?
Güncel
Kolay Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
Kolay Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri