Sütlaç

Sütlaç

Sütlaç; ülkemizde neredeyse hazırlanmayan bir yöre bulunmayan,Edirne'den Hakkari'ye kadar her yerde aynı şekilde yaygın olarak bilinen, Türk mutfağının en emektar tatlılarından biridir. Sütlacın bu kadar yayılmasının ve çok meşhur olmasının aslında öyle büyük bir püf noktası yoktur. Zaten öyle özel bir yöresi yoktur. Muhallebiyle birlikte Anadolu'nun ve hatta çevredeki coğrafyaların tamamına mal olmuş bir tariftir. Ama tahmini bir sebep gösterilirse; ana malzemeler olan şeker, pirinç ve sütün; iklimi fark etmeksizin her bölgede kolayca bulunabilecek ürünler olması mutlaka sütlacın daha çok tercih edilmesinde etkili olmuştur. Bunun dışında; hazırlaması da son derece kolay bir tariftir. Yazının devamında da; hepimiz mutlaka tatmış olsak da, bu efsane tatlıyı bir kez de kendisi hazırlamak isteyenlere yardımcı olmak adına; gerekli malzemeler listesi ve adım adım sütlaç tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin:

Sütlaç için gerekli malzemeler:
  • 2-3 su bardağı toz şeker
  • 1 litre süt
  • 1 litre su
  • 0,5-1 su bardağı pirinç
  • 4-5 tatlı kaşığı pirinç unu
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları 4-5 kişilik standart sayıda servis için uygundur. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını yukarıdakilerle orantılı olarak ayarlaması gereklidir. Fakat; çok sayıda servis yapılacak olsa bile, malzemelerin asla büyük miktarlarda karıştırılmadan, yukarıda verilen miktarlara bölünmesi ve sütlacın o şekilde hazırlanması tavsiye edilir. Böylece; sütlacın tat yoğunluğu istenenden çok daha fazla olacaktır.

Sütlaç tarifinin hazırlanışı:
  • Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra sütlaç tarifine başlanabilir. Her tatlı tarifinde olduğu gibi sütlaç tarifinde de ilk olarak bir harç hazırlanacak; sonra bu harç uygun bir hale sokularak buzdolabında dinlendirilecek ve sonrasında servis edilecektir. Fakat bu basit aşamaları gerçekleştirmeden önce; bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin sütlaç tarifi için uygun bir hale sokulması gereklidir. Ayrıca; sütlaç tarifine has birkaç püf nokta da tabii ki vardır. Ön hazırlıkları gerçekleştirmek için; öncelikle bir litre süt, sütlaç tarifine başlanmadan önce mutlaka soğutulmalıdır. Sütlaç tarifinde kullanılacak süt; ılık bile olmadan, soğuk olarak kullanılmalıdır. Aksi halde sütlacın tadı etkilenecek ve istenen lezzet elde edilemeyecektir. Aynı şekilde bir litre suyun da fazla abartmamak kaydıyla soğutulması gereklidir. Son olarak pirinç de güzelce yıkanmalı ve sütlaç tarifine uygun bir hale sokulmalıdır. Bunların dışında sütlaç malzemeleri üzerinde yapılması gereken bir kesme, dilimleme, vs. işleme ihtiyaç yoktur. Fakat; sütlaç karışımını hazırlamak üzere bir tencere ve pirinç unu hazırlamak üzere ufak bir tavanın da şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
  • Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra sütlaç tarifinin ilk adımı uygulanabilir. İlk adımda; sütlaç karışımının en temel kısmı elde edilecektir. Bunun için; ön hazırlık kısmında yıkanıp temizlenmiş olan pirinçler, sütlaç kaynatmak üzere ayarlanan tencereye dökülür. Bu arada; pirincin ölçüsünün aralıklı olarak verilmesinin sebebi, kullanılması gereken miktarlarda ufak değişiklikler olabilmesidir. Fakat yine de; pirincin 0,75 su bardağı olarak kullanılması tavsiye edilir. Pirinç de döküldükten sonra; 1 litre su da bu tencereye dökülür ve kısık ateşte kaynatma işlemine başlanır. Bu adımda; suyla beraber pişen pirinçler yumuşayacak ve sütlaç içerisinde lezzetli olacak biçimde uygun bir hale gelecektir. Görülmesi gereken belirtiler ise; ilk olarak pirinçlerin sularını salmasını ve daha sonra geri sularını çekmeleri, tenceredeki su miktarının azalması olacaktır. Bu belirtiler görülünceye kadar ocakta kısık ateşte kaynatma işlemine devam edilir.
  • Pirinçler yeterince suyunu çektikten sonra ise; 1 litre soğuk süt de tencere içerisine dökülür ve kaynatma işlemi yapılarak sütlaç tarifine devam edilir. Sütün de eklenmesiyle beraber, sütlaç için gereken temel kısım yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayacaktır. Süt de kaynayıp tenceredeki su-pirinç karışımıyla özleşinceye kadar bu işleme devam edilir. Sütün kaynamasına yakın zamanda ise; bir yandan sütlaç tarifinin bir sonraki adımına da başlanır.
  • Sütlaç tarifinin bu adımında; pirinç unu hazırlanacak ve sütlacın hepimizin bildiği tatlı kıvamı almasına yardımcı olan kısım elde edilecektir. Bunun için; ön hazırlık aşamasında ayrılmış olan küçük tavaya 4-5 tatlı kaşığı pirinç unu dökülür ve 1 su bardağı kadar soğuk suyla iyice karıştırılır. Pirinç ununun soğuk suyla iyice karışması çok önemlidir. Çünkü; paragrafın başında söylendiği gibi, bu pirinç unu-su karışımı; sütlaç tatlısının istenen kıvamda olmasına yardımcı olacaktır. Bu kurallara dikkat ederek pirinç unu da hazırlandıktan sonra; tencerede pişmiş olan karışımdan 1-2 kaşık alınarak küçük tavaya eklenir, pirinç ununa iyice yedirilmesi için bir süre karıştırılır. Böylece; pirinç unu istenen son halini almış olur. Bu halini aldıktan sonra ise sütlaç karışımının bulunduğu tencereye geri dökülür ve tekrar tencerede kaynatma işlemine ağırlık verilir.
  • Kısık ateşte hazırlanmakta olan sütlaç karışımı; pirinç unu eklendikten sonra 10-15 dakika kadar da pişirilir. Artık sütlacın son hali elde edilmiştir. Geriye sadece şeker tadını vermek kalmıştır. Bu kısım için; 2-3 su bardağı şeker de tencerenin içine boca edilir ve aynı kaynatma işlemine devam edilir. Şeker miktarının aralıklı olarak verilmesinin sebebi de pirinçle aynıdır. Ortalama bir sütlaç isteyenlerin ise 2,5 su bardağı kullanması tavsiye edilir. Şekerin de yeterince kaynaması beklendikten sonra ise tenceredeki sütlaç; servis yapılacak olan kaselere dağıtılır ve bu kaselerle buzdolabında soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra sütlacın üzerine tarçın, Hindistan cevizi gibi isteğe bağlı soslar da eklenebilir.
  • Buzdolabından alınan ve sosları eklenen sütlaçlar olduğu gibi servis edilir.
  • Sütlaç tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
Son Güncelleme : 09.12.2018 01:06:23

Sütlaç Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Sütlaç"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sütlaç Tarifi
Sütlaç Tarifi
Bazılarımıza şerbetli tatlılar ağır gelmektedir bu sebeple sütlü tatlıları tercih etmektedirler. Sütlaç tamda böyle düşünenler için şerbetli tatlı yerine sütlü tatlıları tercih edenler için vazgeçilemeyecek bir lezzettir. Hem hafif, hem sağlıklı, hem...
15 Kişilik Sütlaç Tarifi
15 Kişilik Sütlaç Tarifi
15 Kişilik Sütlaç Tarifi, Sütlaç yapımı son derece kolay ve pratiktir.Sizde sevdiklerinizle hafif ve mideye baskı yapmayan pratik bir tatlı hazırlamak istiyorsanız hemen sütlaç yapımına başlayabilirsiniz. Mutlaka deneyin Pişman olmayacaksınız.15 kişi...
2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi
2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi
2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi, Sütün faydaları çoktur. Sütü bazen sade içeriz bazen de tatlı yaparken kullanırız. Sütle yapılan tarifler çoktur. Mesela, kek, poğaça, puding, sadrazam lokumu, kurabiyeler, kazandibi, keşkül, muhallebiler, irmik tatlıları...
1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı
1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı
1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı, Sütlacı eminim herkes çok sever. Ancak alışkın olanlar beş kilodan az yapmasının ölçüsünü tutturamaz. Bu nedenle size hem pratik hemde bir litre süt ile yapılan çok kolay bir sütlaç tarifini paylaşacağım. Sütlacın az olmas...
Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır
Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır
Fırın sütlaç üstü nasıl kızarır, Bildiğiniz gibi sütlaç basit bir tariftir. Evlerde genellikle kaselere koyar, soğutur ve tarçın ekerek yada sade olarak servis ederiz. Bölgelere göre çok pirinç koyarak yapanlarda vardır, az pirinçli yapanlar yada sul...
Basit Sütlaç Tarifi
Basit Sütlaç Tarifi
Basit sütlaç tarifi, az zahmetle kısa sürede hazırlayabileceğiniz, çok besleyici ve bol protein deposu olan sütlaç, tatlıların en sağlıklısı olarak adlandırılabilir. Süt içmesini sağlayamadığınız çocuklarınıza sütlaç yedirerek, günlük protein ihtiyac...
Sütlaç Tarifi Pirinç Unsuz
Sütlaç Tarifi Pirinç Unsuz
Sütlaç tarifi pirinç unsuz, Anadolu kültürüne ait gerçek sütlaç, nişasta pirinç unu veya koyulaşmasını sağlayan hiç bir katlı maddesi katılmadan sadece pirinç ile yapılan sütlaçtır. Sütlaca o koyu kıvamı verebilmek zor olduğundan, pek çok insan kolay...
2 Kişilik Sütlaç Tarifi
2 Kişilik Sütlaç Tarifi
2 kişilik sütlaç tarifi, sütlaç yaparken en çok sorulan sorulardan biri de ne kadar şeker ya da pirinç konur olsa gerek. Sütlacın yapımı kolay gibi görünse de çoğu zaman kıvamını tutturmak kolay değildir. Kıvamını tutturmak için her zaman pirinç unu ...
Sütlaç Sulu Olduysa
Sütlaç Sulu Olduysa
Sütlaç Sulu Olduysa, sizlere sütlacı ve eğer sütlacınızın kıvamını tam tutturamadığınızda yani sütlaç sulu olduysa ya da koyu olduysa neler yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağız. Kadınlarımızın yaptığı günlerin baş tacı ve bayramların vazgeçilmez...
Fırında Sütlaç Oktay Usta
Fırında Sütlaç Oktay Usta
Fırında Sütlaç Oktay Usta, Sütlacı herkes çok sever. Özellikle fazla ve aniden gelen misafirlerinize sunumu şık tadı lezzetli ve pratik bir tatlı hazırlamak istiyorsanız Oktay ustanın tarifindeki fırında sütlacı mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Kıv...
Rüyada Sütlaç Yemek
Rüyada Sütlaç Yemek
Rüyada sütlaç yemek, oldukça kısmet olarak bilinmektedir. Birçok yorum sahibine göre sütlaç yenmesi rüya sahibinin sevinçli bir haber alarak hayatında bir takım şeylerin düzene girmesi ve mutlu olacağının habercisi olarak bilinir. Bazı yorumlar arsın...
Nişastalı Sütlaç Tarifi
Nişastalı Sütlaç Tarifi
Nişastalı sütlaç tarifi, son derece besleyici kalsiyum deposu ve çok lezzetli bir sütlü tatlı çeşididir. Hemen herkesin en çok sevdiği sütlü tatlılar arasındaki sütlacı bir de nişastalı hazırlamanızı öneririz. Şerbetli tatlılara kıyasla daha hafif bi...

 

Sütlaç Tarifi
15 Kişilik Sütlaç Tarifi
2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi
1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı
Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır
Basit Sütlaç Tarifi
Sütlaç Tarifi Pirinç Unsuz
2 Kişilik Sütlaç Tarifi
Sütlaç Sulu Olduysa
Fırında Sütlaç Oktay Usta
Rüyada Sütlaç Yemek
Nişastalı Sütlaç Tarifi
10 Kişilik Sütlaç Tarifi
Sütlaç Nasıl Koyulaşır
Hazır Sütle Sütlaç Yapımı
Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür
8 Kişilik Sütlaç Tarifi
Yumurtalı Sütlaç
Pirinçsiz Sütlaç
Oktay Usta Sütlaç Tarifi
İyi Sütlaç Nasıl Yapılır
Evde Sütlaç Nasıl Yapılır
Susuz Sütlaç Tarifi
1 Litre Sütten Sütlaç Tarifi
Pirinç Unlu Sütlaç
Alüminyum Kasede Fırında Sütlaç
4 Kişilik Sütlaç Tarifi
12 Kişilik Sütlaç Tarifi
Buğday Nişastalı Sütlaç Tarifi
Güllaç Yaprağı
Popüler İçerik
10 Kişilik Sütlaç Tarifi
10 Kişilik Sütlaç Tarifi
10 Kişilik Sütlaç Tarifi, En çok istenen ve en çok arzu edilen tatlı olan sütlacı sevmeyen yoktur. Üstelik bir kez hazırlandığında da bir çok kase süt...
Sütlaç Nasıl Koyulaşır
Sütlaç Nasıl Koyulaşır
Sütlaç nasıl koyulaşır sorusu sütlacın lezzetini etkileyecek en önemli sorudur. Cevabı bulunursa sütlaç haklı ününe yakışır bir tat verir. Konuya sütl...
Hazır Sütle Sütlaç Yapımı
Hazır Sütle Sütlaç Yapımı
Hazır sütle sütlaç yapımı, bulunabilirse pastörize olmayan süt ile yapılan sütlaç hem daha sağlıklı hemde tabi ki daha lezzetli olur. Benim bulunduğum...
Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür
Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür
Fırında Sütlaç Üstüne Ne Sürülür, Sütlaç, başta pirinç, süt ve şeker den yapılan, adından da olduğu gibi sütlü bir tatlıdır. Sütün girdiği birçok sütl...
8 Kişilik Sütlaç Tarifi
8 Kişilik Sütlaç Tarifi
Sekiz Kişilik Sütlaç Tarifi, tarifimize başlamadan önce ilk olarak sütlaç hakkında biraz bilgi verelim. Sütlaç ismi "Sütlü Aş" kelimesinden gelmiş olm...
Yumurtalı Sütlaç
Yumurtalı Sütlaç
Yumurtalı Sütlaç, doğru yapılırsa tadına doyulmayan hem çok lezzetli hem de sevilen bir tatlıdır. Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesinde sıkça yapıl...
Pirinçsiz Sütlaç
Pirinçsiz Sütlaç
Pirinçsiz Sütlaç, hemen her evde en çok sevilerek tüketilen sütlü tatlılardan bir tanesidir. Pirinçsiz sütlaç ilk duyduğunuzda biraz komik gelebilir, ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sütlaç Tarifi
15 Kişilik Sütlaç Tarifi
2 Kilo Sütten Sütlaç Tarifi
1 Kilo Sütle Sütlaç Yapımı
Fırın Sütlaç Üstü Nasıl Kızarır
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018